Ministern fick inledningsvis frågor om hur man ska bemöta en växande antisemitism och islamofobi. Han fördömde Richard Jomshofs (SD) delning av bilder på sociala medier som polisanmälts och att ”de är djupt fördomsfulla och bedrövliga…”
Men när programledaren Anders Holmberg mot slutet ställde frågor om narkotikafrågan, så blev det hett i studion. Från första till sista upprepade frågan:
”Förra året dog 474 personer i Sverige av narkotika. Skulle färre dö om man avkriminaliserade eget bruk?
– Det är svårt att säga.
– Jag tror att i grunden har vi en väl avvägd narkotikapolitik med en tydlig restriktiv hållning. Det gör att färre brukar narkotika i Sverige än i jämförbara länder. Om färre brukar narkotika har också färre ett skadligt bruk och beroende. Och vi får också lägre skador av narkotikabruk, svarade socialministern först.
Sedan körde det ihop sig.
Han sa att det finns länder som avkriminaliserat, det finns rapporter att läsa, Sverige har fri forskning och han ”söker ständigt kunskap och diskuterar det här, träffar kollegor i länder med annan narkotikapolitik etc.
Han nämnde utredningar som gjorts (narkotikautredningen, samsjuklighetsutredning), en påföljdsutredning om hur fler med beroende ska få vård istället för straff, och att motgiftet Naloxon nu blivit receptfritt.
Men frågan om varför regeringen inte låtit utreda om en avkriminalisering skulle minska narkotikarelaterade dödligheten, trots att flera myndigheter, experter och brukarförening med flera önskar det – fick inget riktigt svar.
Forssblad höll med om dödssiffrorna är alldeles för höga, men vill få ner dem med bättre vård och behandling inom ramen för den restriktiva politiken. ”Utan att slänga bort det som är bra med den… Men nu ser du otålig ut?”
– Ja, för nu är tiden slut. Ni gör en massa saker, men det blir ingen sådan utredning i alla fall, summerade programledaren.
Socialministern blev klart stressad och sur över att tiden inte räckt till. Klagade på att ”vi fastnade istället för att prata om vad som gör skillnad på riktigt!”
Så var tiden och programmet 30 minuter slut.
Men efteråt satte sig socialministern på sin kammare och skrev ihärdigt 23 tweets på X om vad han egentligen menade och borde sagt.
1) I kvällens 30 minuter i SVT fick jag möjlighet att tala om svensk narkotikapolitik. Som den som ser programmet kommer att märka, gjorde programmets format att jag inte fick tala till punkt. Här kommer det jag var på väg att säga.”
Sedan följde en lång rad argument om den restriktiva politikens fördelar.
Att konsumtionsförbudet gör att unga och vuxna inte börjar med droger. Att de med problematiskt bruk är många (ca 70 000 enligt en bedömning), men 10 000 färre än 2007. Att samhällskostnaderna för narkotika skulle öka med en avkriminalisering. Att det inte finns någon omfattande folklig opinion för att ändra lagstiftningen. Med mera.
Forssmed välkomnar all ny kunskap om narkotika och välkomnar mer forskning på området. Påminner om att många som avlider i narkotika- eller läkemedelsförgiftning innan har fått en psykiatrisk diagnos. Och att majoriteten av de substanser som orsakar dödsfallen är läkemedel, både narkotikaklassade och inte klassade.
23) Här ligger mitt fokus i narkotikapolitiken – inte på att utreda och spekulera utan på åtgärder som faktiskt kan rädda liv, avslutar socialministern sitt långa twittrande.
Fortsättning lär följa i narkotikadebatten om en utredning till behövs och vad en avkriminalisering skulle leda till.