Elva personer runt det skandalomsusade återvinningsföretaget Think Pink står åtalade för olika typer av miljöbrott och ekobrott. Under tisdagen startade den rekordstora rättegången – men en av de åtalade dök aldrig upp.
Rättegången är den största miljöbrottsrättegången i svensk historia.
De åtalade har dumpat sopor och använt sig av förfalskade handlingar i syfte att vilseleda myndigheterna och tjäna stora pengar, menar åklagaren. Skadeståndsanspråken uppgår till 260 miljoner, framförallt från kommuner som tvingats hantera verksamhetens stora sopberg.
De tre huvudåtalade är Bella Nilsson, som numera heter Fariba Vancor, Leif-Ivan Karlsson och Thomas Nilsson. Alla tre har haft ledande positioner i Think Pink. Samtliga nekar till brott.
Åtalad dök inte upp – polisen skickades
Men det finns åtta andra åtalade i miljöbrottshärvan. En av dem, en markägare hemmahörande i Norrtälje kommun åtalad för att ha grävt ner stora mängder avfall, dök aldrig upp vid tisdagens rättegångsstart.
Enligt rättens ordförande har den åtalade mannen inte setts till på flera veckor.
Under tisdagen beslutade rättens ordförande ändå att polisen skulle försöka hitta och hämta den åtalade. Bland annat åkte polisen till mannens hemadress – men fick lämna tomhänta.
Sonen: ”Han sköter sitt så sköter jag mitt”
Däremot befann sig mannens vuxna son på adressen. Inte heller han säger sig veta var hans pappa befinner sig.
– Jag har inte pratat med honom. Han sköter sitt så sköter jag mitt, säger sonen till SVT:s reporter på plats.
Även grannar säger till os att de inte sett till den åtalade mannen på åtminstone en vecka.
Att inte infinna sig på rätten i ett mål där man står som tilltalad kan innebära att man får betala vite, alltså en form av böter.
Eftersom mannen inte gått att finna har rättens ordförande valt att skjuta upp åtalspunkten mot honom till mars nästa år.
Rättegången beräknas pågå upp mot hundra dagar och vara slut först i maj 2025.