Högerextrema Alternativ för Tyskland, AFD, ser ut att bli största parti i delstaten Thüringen. Även i Sachsen går partiet fram jämfört med förra valet.

– Slutsatsen man kan dra i det här valet är att väldigt många väljare vill ha en förändring i säkerhetspolitiken i Tyskland, säger Christoffer Wendick.

Val hölls i de östtyska delstaterna Thüringen och Sachsen på söndagen. I Thüringen ser AFD ut att bli största parti med 32,8 procent, enligt det preliminära valresultatet. Kristdemokratiska CDU får 23,6 procent, enligt samma siffror.

I delstaten Sachsen ser CDU ut att bli störst med 31,9 procent tätt följt av AFD med 30,6 procent.

Uppstickare till vänster

Eftersom inga andra partier vill samarbeta med AFD hamnade fokus inför valet på Sahra Wagenknecht som lämnade vänsterpartiet Die Linke och startade BSW hösten 2023. Partiet beskrivs som ett ytterkantsparti.

Med kritik mot ”livsstilsvänstern”, förespråkande av fredssamtal med Putin och hårt invandringsmotstånd ser hon ut att bli tredje störst i båda delstaterna med 15,8 procent i Thüringen och 11,8 procent i Sachsen.

– Det är historiskt på så kort tid starta nytt parti och bli som det ser ut nu tredje största parti i det första valet hon ställer upp i, säger Christoffer Wendick och fortsätter:

– Men hennes mål handlar inte om att vinna delstatsval, men nu är det jättemånga internationella journalister här och bevakar. För detta förebådar vad som kan hända i tysk politik på riksplan i valet nästa år där hennes mål är att ta ett stort antal mandat.

BSW och AFD linjer liknar varandra på flera områden, enligt Wendick.

– Det finns flera saker som de har gemensamt som rör säkerhetspolitik och energipolitik där det är svårt att ens få in ett papper mellan partierna.

Sara Wagenknecht gamla parti Die Linke ser ut att tappa stort i båda delstaterna. I Thüringen minskar de med 19,3 procent i valundersökningarna och 5,9 procent i Sachsen.

Inga journalister på valvakan

Alla medier nekades tillträde till AFD:s valvaka i Thüringen efter söndagens val. Partiet hade först uteslutit vissa medier, men när tidningarna Der Spiegel, Bild-Zeitung och Taz tog fallet till domstol för att säkerställa tillträde för samtliga journalister slog distriktsdomstolen i Erfurt fast att diskrimineringen var olaglig. Det fick AFD att i stället utesluta all press.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *