Ett 20-tal fågelkadaver nedpressade i fågelholkar – det var synen Björn Zachrisson fick möta när han åkte ut i skärgården för att göra den årliga ringmärkningen.

– Jag blir illamående, hur människor kan bete sig på detta sättet, säger han.

Vid ett av skären i närheten av Vinga i Göteborgs skärgård kommer fåglar för att häcka. Hit tar sig bland annat den ovanliga fågeln tobisgrissla för att lägga sina ägg i häckningslådor.

– Lådorna har vi byggt för att hjälpa till bevara beståndet av tobisgrisslan, förklarar Björn Zachrisson som ringmärkt fåglar i snart 30 års tid.

Fågelkadaver på hög

Vid årets tur till skären fick Björn Zachrisson möta en syn att aldrig tidigare skådat. När han lyfte på locket till nio av tio häckningslådor låg där nedpressade fågelkadaver på hög, med påföljd att tobisgrissleäggen som låg under djurliken också dött.

– Vi blev helt bestörta när vi såg detta. Det måste varit någon här med bössa och skjutit, rasar Björn Zachrisson.

– Dels har man förstört för en ganska ovanlig fågel, tobisgrisslan. Och man får över huvud taget inte gå och skjuta i en fågelkoloni under häckningstid, strängeligen förbjudet.

Varför tror du att någon skulle vilja göra såhär?

– Någon tycker det är roligt att trycka på avtryckarknappen på bössan, en del älskar sånt.

Händelsen polisanmäld

Björn Zachrisson har gått vidare genom att skicka fågelkadaver på analys och polisanmäla händelsen. Däremot menar polisen att det inte finns några utredningsåtgärder att gå vidare på.

– Även om det hittas hagel i fåglarna ska vi fortfarande hitta en person som kopplas till det, och det är helt omöjligt, svarar Christian Samdell förundersökningsledare på PKC, polisens kontaktcentral.

Däremot anser även polisen att händelsen är unik.

– Jag hanterar väl åtta till nio tusen ärenden om året men jag har inte fått in något sånt här tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *