Flera resebolag har evakuerat sina resenärer på den grekiska ön Kos där skogsbränder rasar för fullt. Sam Nelleros, hans fru och deras 13-åriga dotter är där på vad de trodde skulle vara en lugn semester.

– Det går inte att beskriva med ord, säger Sam till SVT Nyheter.

Ett 50-tal svenska resenärer flyttas under måndagskvällen från sina boenden i det brandhärjade Kardamena på Kos på uppmaning av räddningstjänsten. Under tisdagsmorgonen var siffran uppe i över 200 svenskar, enligt resebolagen.

– Just nu så bedöms läget att man inte vill ha människor på hotellen, säger Adam Györki, kommunikationschef på resebolaget Tui till SVT Nyheter.

Även Apollo har hotell som berörs av evakueringen och några Apolloresenärer som är fast på ön är Sam Nelleros och hans familj.

– Gästerna är oroliga, man ser även att hotellpersonalen är oroliga. Jag försöker hålla mig lugn, säger Sam.

Lokalisera evakuerade

Det var när de var på väg hem till hotellet efter en dag i Kardamena som de kände en brandlukt. När de väl var framme såg de lågorna.

Apollos pressansvariga Martina Krantz säger till SVT att de i nuläget inte fått någon information från myndigheter och räddningstjänst på plats att det skulle vara aktuellt för en evakuering av ön. Arbetet just nu är istället att lokalisera alla som evakuerats från sina hotell samtidigt som man parallellt söker efter nya boenden om det skulle behövas.

– Vi inväntar utvecklingen, skulle det lugn ner sig får man återvända, annars kommer vi ordna med nytt boende. Men vi håller våra resenärer uppdaterade via sms, säger hon.

Även Ving evakuerar

Resebolaget Ving nåddes sent på måndagskvällen av beskedet att två av deras hotell ska evakueras, hur många resenärer det rör sig om är i nuläget oklart.

– Det finns bussar på plats vid hotellet, så man kommer ta de till ett uppsamlingsområdet. Sen kommer de tas vidare till ett annat hotell för övernattning, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *