Flera av USA:s baser runt om i Europa har höjt sin beredskap under helgen, rapporterar amerikanska medier.

– Det är en reaktion utifrån en hotbildsbedömning, säger terrorexperten Hans Brun.

Det är flera amerikanska baser i bland annat Tyskland och Italien som nu höjt beredskapen, rapporterar bland andra Fox News.

Enligt uppgifter till nyhetskanalen finns det trovärdiga uppgifter om en attack mot amerikanska baser under den kommande veckan, säger en anonym källa inom det amerikanska försvaret.

Beredskapen är nu höjd till nivå ”Charlie”, den näst högsta på skalan. Nivå aktiveras när ”en händelse inträffar eller uppgifter indikerar någon form av terrorattack är trolig”.

Två stora sportevenemang

För tillfället pågår fotbolls-EM i just Tyskland och om en dryg månad startar Olympiska spelen i Paris. Evenemangen har påverkat hotbilden.

– Tittar man på de rapporter som släppts i USA och Europa så är det ett genomgående budskap: Situationen har försämrats radikalt och systemet blinkar rött, precis som det gjorde före elfte september 2001, säger Hans Brun.

20 år senare är dock västvärldens förberedelser bättre.

– Vi har en helt annan säkerhetsapparat på plats idag. Myndigheterna i både USA och Västeuropa har blivit oerhört mycket skickligare att hantera den här typen av hot, fortsätter Brun.

Har inte hänt på tio år

Till CNN säger en källa inom försvaret att hotnivån som nu finns inte funnits ”på åtminstone tio år”.

Vilka kan det då vara som ligger bakom hotet?

– Det finns bara två förklaringar. Dels jihadistiska nätverk, och dels en risk att ryssar använder ombud för att utföra sabotage och våldsbrott mot institutioner som stör de ryska säkerhetsintressena, säger Hans Brun.

Att jihadistiska nätverk återigen ökat sin närvaro är till viss del en konsekvens av kriget i Ukraina.

– Såväl rysk som västerländsk underrättelsetjänst har omprioriterat resurser till Ukraina. Det innebär att trycket på de jihadistiska nätverken har minskat, enligt Brun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *