Trumps och Bidens lögner i natt

Varken Joe Biden eller Donald Trump höll sig helt och hållet till sanningen i nattens debatt, visar faktagranskningar av amerikanska medier.

Trump påstod bland annat att ”alla” ville Roe v. Wade, domen som innebar att ingen delstat fick neka kvinnor till abort, skulle rivas upp. Flera undersökningar visar däremot att ungefär två tredjedelar önskar att aborträtten bevarats, skriver CNN.

President Joe Biden hävdade att han var den enda president det här årtionde som ”inte har några trupper som dör någonstans i världen”. Men inte heller det stämmer. Till exempel dog 13 soldater till följd av en självmordsbombning på flygplatsen i Kabul när USA drog tillbaka sina trupper från Afghanistan.

ÖB om risken för kärnvapen

Sveriges ÖB Michael Bydén tonar ned risken för att kärnvapen skulle föras in i Sverige eller i svenskt luftrum i samband med DCA-avtalet med USA.

– Avtalet i sig ska inte kopplas till någon självklarhet i att det nu ska finnas kärnvapen. Det finns inga behov. Vi bestämmer själva vilka som kommer hit med vad. Så jag tycker att man ska avdramatisera den frågan, säger han.

DCA-avtalet mellan Sverige och USA träder i kraft i augusti och innebär bland annat att amerikanska soldater får tillgång till 17 svenska militära baser och möjlighet att förhandslagra vapen och annan materiel.

Strandhälls transportkaos från Almedalen

”Vi saknar en passagerare som heter Annika Strandhäll”. Det blev muntra miner och fniss på Visby flygplats när utropet hördes för tredje gången på Visby flygplats på onsdagen, berättar ekonomen och Expressen-krönikören Claes Hemberg på X

Den före detta socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll höll på att missa flyget hem från Almedalen. Med andan i halsen lyckades hon ändå komma med sitt plan, och förklarar att det var taxin från Visby till flygplatsen som strulade.

– I sann socialdemokratisk anda kunde jag, när jag väl lyckades lösa transport, dessutom ta med två ytterligare oroade resenärer i samma bil, säger Strandhäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *