IBIZA. Björn Borg och Patricia Borg har hittat sitt drömhem i solen i Ibizas gamla stad. 

Från balkongen ser de öppet hav och slottet Castell de Eivissa.

Men nu varnar polis och grannar för att deras kvarter är ett farligt getto – med droghandel och organiserad brottslighet. 

– Somrarna ska spenderas på Ibiza och vintrarna på Kap Verde. Det blir fantastiskt. Då har vi 25 grader året om, säger Patricia Borg.

Vänder de sig till höger ser de slottet Castell de Eivissa, ett turistmål skyddat av Unescos världsarvslista. 

Bara några meter från ytterdörren möts du av en dramatisk klippavsats. Och så Medelhavet. 

Från terrassen kan den femfaldiga Wimbledonmästaren följa hur Ibizas många lyxbåtar lämnar den närliggande hamnen på jakt efter öde stränder. Inga grannar stör vyn mot horisonten. 

Inte undra på att den tidigare tennisstjärnan Yannick Noah hälsat ”njut” på Instagram. 

”Som en sjätte Wimbledonseger” skriver en annan följare.

Här kan Patricia Borg arbeta med självbiografin om maken.

Den ska finnas i butikerna först om ett och ett halvt år. 

– Vi jobbar hårt, säger hon.

– Somrarna ska spenderas på Ibiza och vintrarna på Kap Verde. Det blir fantastiskt. Då har vi 25 grader minst, året om.

De har rest till Ibiza under lång tid. 

– Vi har varit här varje år i 15 år nu och vi blev verkligen helt förälskade från början. Barnen är dessutom i den åldern att de tycker det är kul att vara ute och ”parta” och det finns ju också på ön, säger hon och skrattar. 

– Och barnbarnen får ju också sitt nu med strandlek. Det finns allting för alla åldrar här. Jag tycker om storleken på ön. Den är mer behändig än Mallorca. Det är vackrare stränder och fler att välja mellan. Alla är otroligt vackra. Att vi valde att köpa på Ibiza var just att det finns så många fina stränder och vikar där man kan vara, men även för restaurangutbudet. Vi gillar allt här. Det är lätt att fastna för Ibiza.

”Det är ett getto”

Valet av adress väcker dock förvåning på ön. 

Det är ett farligt område, varnar polis. 

Lämnar de den smala huvudgatan Calle de la Virgen genom gamla stan kan de få allvarliga problem. 

– Ett romskt gäng som håller på med droghandel bor där, säger polisen Iván Fidalgo. Men det kunde vara värre för på sommaren är de upptagna med att sälja droger och på vintern lever de lyxliv med pengarna de tjänat så man behöver inte vara lika orolig för att bli rånad på sin plånbok som i liknande områden i andra städer med samma typ av gäng. Det är inte ett gäng som behöver stjäla metall.

Mäklaren Roman Fortunato blir ställd när han hör var tennisstjärnan Borg valt att bo. Argentinaren arbetar åt exklusiva kunder som den saudiska kungafamiljen, men ordnar också tillfälligt boende för miljardärer och filmstjärnor som flyger in till ön för några dagars semester och vill ha lyxiga boenden med helikopterplatta, padelbana och egen båt. 

Fortunato har träffat Borg under en polomatch på ön. Tennisstjärnan var hedersgäst tillsammans med Boris Becker.

– Bor han där? Intressant… det är, eh, speciellt det området, säger en förvånad Fortunato.

Han varnar Borg från att lämna huvudgatan.

– Sidogatorna är farliga. Det är ett romskt område. Det är ett getto, säger han.

På Fortunatos hemsida hyllas mäklaren av Hollywoodskådespelare som Matt Damon och Chris Hemsworth samt fotbollsstjärnor som Marcos Alonso och Diego Simeone. 

Entreprenören Paris Hilton kallar honom den perfekta personen för ”wicked villas”.

Priset för drömhuset

Borgs adress tillhör inte de mest attraktiva för Roman Fortunatos kunder, och inte bara på grund av sidogatorna. 

Vill man som känd person hålla en låg profil är det en utmaning att undvika alla turister som rör sig på huvudgatan Calle de la Virgens alla små krogar och barer. 

– Det är svårt att sälja där. Det är mycket historia, men det finns ingen natur. Och det är mycket folk på sommaren. Det normala är att köpare i stället vill ha en villa, säger mäklaren.

Enligt Roman Fortunato betalar man mellan 140 000 och 170 000 kronor per kvadratmeter för området där Borg hittat sitt drömhem.

Han varnar för att tennisstjärnan kommer få det svettigt med veckohandlingen. 

Borg kan inte köra matvarorna till huset. 

Bara smala gånggator leder till hans hem. Promenaden från närmaste parkering går brant uppåt. Och parkeringsplatser är svåra att hitta under turistsäsongen. Kön vid närmaste taxistation i hamnen kan vara flera hundra meter lång. 

– Det är omöjligt att ta bilen dit. Det kommer inte vara bekvämt för dem, säger Roman Fortunato. 

 – Men Valentino, modedesignern, har bott i området och även Giacomo Etro från modehuset Etro, men det var längre upp nära slottet på toppen av höjden. Och deras område har ju en helt annan känsla. 

Patricia Borg känner sig inte rädd. De vill inte, som så många andra kända utlänningar, bo utanför Ibizas stad i gated communites, avskilda från lokalbefolkningen. 

– Det känns väldigt tryggt, säger hon. 

– Och bor man i stället på landet och har fyra barn och fyra barnbarn är det svårt om man ska ta sig överallt. Här är man i en bra situation redan från början. 

De reste inte till Ibiza för att få ett Sverige i medelhavsvärme, betonar hon. 

– Vi är nog de enda skandinaverna här, men vi ska plugga lite mer spanska så att vi kan prata med folk också. Hade vi velat bo med andra svenskar hade vi ju flyttat till Mallorca eller något.

”Hittar droger direkt”

Vicente Ganesha, 77, är en av världens mest omtalade kläddesigners – i modekretsar. 

Bland stammisarna i den lilla butiken i stadsdelen Dalt Vila finns supermodeller som Kate Moss och Naomi Campbell, designers som Mick Jaggers dotter Jade, men också artister som Rihanna. 

Nyligen var världsstjärnan Dua Lipa där med ett stort entourage. 

Utomhus på gatan säljer Vicente sina egna plagg.

I det innersta av det gamla stenhuset har han klädhängare efter klädhängare med second hand-kläder från hela världen. Designers från stora modehus reser till den här välpackade vrån bara för att få inspiration till nya kollektioner. 

Hon tror att Björn Borg och Patricia Borg kommer trivas. 

– Det är så bra energi. Jag mår bra här, säger hon och ler. 

Lite senare efter midnatt passerar vi huvudgatan Calle de la Virgen nära Borgs hem. Det är packat med glada högljudda festande människor utanför alla restauranger, trots att det är en vardag. Ett tak av regnbågsfärgade paraplyer pryder gatan. En ung man är klädd som matador. Hans vän står i enbart ett par hotpants. La Foundation gayborhood har utsett den här gatan till en av 33 platser i världen som är extra omfamnade för hbtq-gemenskapen. 

– Det är alltid otroliga fester överallt på gatorna här, säger Nalaya. Det är så mycket kärlek och tolerans här. Alla är glada och det är gränslöst. Alla får vara som de vill här. När man är här får jag alltid en känsla av hur det måste ha varit under hippietiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *