Regeringens förslag om sänkt skatt på aktiesparande kommer ge 3,9 miljoner svenskar en extra slant. Alla med ett ISK-konto kommer slippa att skatta på innehav motsvarande upp till 300 000 kronor i aktier och fonder om förslaget går igenom.

Allt pekar på att regeringens skattesänkning på de med aktier och fonder på ISK-kontot går i mål. Det innebär att sparare redan vid årsskiftet kan slippa skatta på innehav upp till ett värde av 300 000 kronor.

MISSA INTE: Bacon i glassen på McDonalds – nu stoppas AI-försöket

Nätmäklarna hurrar

En som välkomnar förslaget är Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

– Tack vare ISK slipper svenska sparare de skattemässiga inlåsningseffekter som ett vanligt aktie- och fondkonto innebär. Med större rörlighet ökar konkurrensen på finansmarknaden när kunder kan välja att flytta sina pengar dit de mår bäst, säger han till Nyheter24.

Han tycker att sparande borde uppmuntras. Men skattemässigt är det just nu lånande som uppmuntras eftersom man slipper skatta på lånade pengar.

– Att staten subventionerar lån framför sparande är bakvänt. Sparande borde premieras före lån. ISK har gjort sparande till en folksport med sina låga och jämna skatt. Men de senaste årens försämringar har skapat en osäkerhet för framtiden. Äntligen finns det ett förslag som gynnar bredden att fortsätta spara på ISK, säger Philip Scholtzé.

Förslaget: Sänkt skatt för 3,9 miljoner svenskar

Regeringen har i åratal flaggat för en skattelättnad för sparare i ISK och kapitalförsäkring.

Senast i veckan skrev Nyheter24 om den skattereform som kan påverka 3,9 miljoner svenskar har sparformen, och den vanligaste spararen sett till medianen har ett kapital på 74 000 kronor.

MISSA INTE: Så duckar du trippelbeskattning på dina sparpengar

MISSA INTE: Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

74 000 i snitt

Enligt 2024 års skattetabell kommer en sparare med 74 000 på ISK-kontot betala 777 kronor i skatt på sitt kapital. Men om skattesänkningen går i lås slipper man alltså det.

Men medelsvensken har faktiskt inte något sparkonto. Därför tycker vänsterdebattörerna på Dagens Arena att det är fel att sänka skatten för de som redan har det bäst.

”Förslaget beräknas kosta 7 miljarder kronor och tar pengar från den gemensamma välfärden, samtidigt som skattesänkningen bara gynnar samhällets redan besuttna”, skriver de. 

Och det är betydligt färre som slår i taket när det gäller förslaget. Men de som har 300 000 kronor på sitt sparkonto eller mer får 3 150 kronor i skattesänkning på ISK-kontot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *