Regeringen har kritiserats för att KI-forskaren Ahmadreza Djalali inte var en del av fångutväxlingen med Iran. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger nu att han förstår besvikelsen.

Den 15 juni 2024 utväxlades Hamid Nour – som dömts till livstids fängelse för folkrättsbrott och mord – mot de två svenska medborgarna Saeed Azizi och Johan Floderus i en fångutväxling med Iran.

Men den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali ingick alltså inte i fångutväxlingen, något hans hustru kritiserat. Hon anser att regeringen borde gjort mer för att få honom fri.

I Morgonstudion svarar nu statsminister Ulf Kristersson (M) på kritiken:

– Jag förstår naturligtvis hennes besvikelse. Det är en förfärlig situation. Men vi gjorde precis allt vi kunde för att få loss även honom, säger han.

Ulf Kristersson: Den brutala sanningen

Enligt Ulf Kristersson var det ”helt omöjligt” att få hem Ahmadreza Djalali.

– Vi vet inte exakt varför. Men hennes make fängslades flera år Noury dömdes i Sverige, så det finns ingen koppling till det. Och han blev svensk medborgare först därefter och Iran erkänner inte honom som svensk medborgare.

Ulf Kristersson säger också att Iran under flera år inte ens har velat diskutera fallet med Ahmadreza Djalali.

– Vårt val var ytterst att antingen ta hem dem som gick att ta hem eller att låta allting falla. Och att låta Johan och Saeed sitta kvar i iranskt fängelse. Det är den brutala sanningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *