Ukraina och Moldavien kommer att inleda medlemskapsförhandlingar med EU den 25 juni.

Det har de samlade EU-ambassadörerna i princip enats om, uppger det belgiska ordförandelandet på X.

För en vecka sedan uppgav en talesperson för EU att EU-kommissionen vill inleda medlemskapsförhandlingar för de två länderna efter att de ansågs ha uppfyllt unionens kvarvarande kriterier gällande exempelvis antikorruptionsinsatser och skydd av minoritetsspråk.

Genom att inleda förhandlingar redan i juni hoppas EU undvika att frågan fastnar när Ungern den 1 juli tar över efter Belgien som ordförandeland i EU:s ministerråd. Ungrarna har motsatt sig ett ukrainskt EU-medlemskap med hänvisning till missnöje med hur Ukraina hanterar sin ungerska minoritet.

Medlemskapsförhandlingarna antas ta åtskillig tid när de väl är i gång. Ett faktiskt EU-medlemskap för Ukraina och Moldavien spås år bort.

I mars fick Bosnien och Hercegovina grönt ljus att starta medlemskapsförhandlingar med EU.

Putin utlovar vapenvila i Ukraina – om Ukraina drar tillbaka trupperna från de ryskockuperade områdena och släpper tanken på ett Natomedlemskap.

Den ryska presidenten kom med utspelet under ett möte med ryska diplomater, skriver Sky News.

Vladimir Putin påstår att fredsförhandlingar hade kunnat starta redan i morgon om Ukraina går med på de ryska villkoren.

Putin vill att Ukraina lämnar de fyra ryskockuperade områdena i Ukraina och ger upp alla planer på att bli medlem i Nato i framtiden.

– Samma minut som de går med på det här kommer vi sluta skjuta och börja förhandla, säger Putin, enligt Sky News.

Putin påstår också att Ryssland aldrig hade någon tanke på att gå in i Ukrainas huvudstad Kiev under krigsstarten 2022 utan säger att det bara var ett led i att tvinga fram en förhandling.

Putin: Stöld

Presidentens ord kom i samband med ett tal efter ett möte med ryska diplomater vid utrikesdepartementet i Moskva.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak avfärdar det ryska påståendet och skriver att innehållet är helt oförenligt med internationell rätt. 

”Naturligtvis finns det inget nytt i det, inga riktiga fredsförslag och ingen önskan att avsluta kriget”, skriver han på X.

Under torsdagens G7-möte i Italien utlovades nya lån på runt 50 miljarder dollar till Ukraina. Pengarna ska komma från ryska tillgångar som frysts i Europa och USA i samband med sanktionerna mot Ryssland.

Putin har reagerat starkt på tilltaget och kallar det en ”stöld” som inte kommer gå ostraffat. Han säger också att västs ”arrogans och själviskhet” lett fram till den spända situationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *