Sedan i vintras har polisen med hjälp av postpersonals kunnat beslagta 17 000 försändelser med narkotika och dopingpreparat. Ett 30-tal personer har häktats för grova narkotikabrott och över 10 000 köpare har identifierats ­– flera av dem småbarnsföräldrar.

En stor del droger beställs på nätet och distribueras via legala brev- och transportföretag till köparna runt hela landet. Men sedan postsekretessen lättades ifjol efter lagändring så har det blivit möjligt för postanställda att tipsa polis, tull och andra myndigheter om misstänkta brev och paket med illegalt innehåll.

– Hanteringen av illegala postförsändelser är mycket organiserad. Det handlar om regelrätta packningscentraler som personer avlönas för att sköta. I vissa fall har packarna skickats till Sverige enbart i syfte att packa och posta försändelserna mot betalning. Försäljningen är kopplad till olika försäljningssidor på Darknet och det öppna internet, säger Johan Ekström, utredningsledare i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Polisen i region Väst var tidiga att i höstas börja samarbeta med Postnord om att undersöka och larma om misstänkta försändelser med olika narkotika och dopingpreparat. Under gångna vinter så har vid Postnords terminaler i Göteborg cirka 2 600 försändelser med narkotika, doping, narkotikaklassade tabletter och läkemedel tagits i beslag och 1 200 personer beställare har identifierats som misstänkta för narkotikabrott och cirka 700 personer identifierats för att ha beställt anabola steroider.

Polisen har hittills beslagtagit 17000 försändelser med narkotika och doping på postterminaler. Foto: Polisen

Nu har insatserna mot illegala postbrev gått vidare och genomförts runt hela landet, till exempel i terminaler i Hallsberg och i Stockholm. Totalt har cirka 17 000 försändelser stoppats. Polisen arbetar nu med att identifiera och lagföra personer som har samröre med den omfattande illegala distribueringen av droger i svenska postflöden.

Ett 30-tal personer har häktats misstänkta för grova narkotikabrott och synnerligen grova narkotikabrott. De första åtalen mot dessa väntas i sommar. Enligt polisen har flera av de som packat illegala varor i försändelser skickats till Sverige enbart för denna hantering, en majoritet av dem är från andra länder.

– Indikationen vi har är att det rör sig om utländska nätverk som i sin tur anlitar utländska medborgare för att sköta de här förpackningscentralerna. Majoriteten av packarna kommer från Östeuropa, säger Johan Ekström på polisen till Göteborgs-Posten.

Ett sätt för postpersonal att leta efter misstänkta brev på postterminalerna har varit att söka efter falska frimärken, vilket kriminella nätverken använt för att hålla utgifterna för de illegala försändelserna nere.

Och vilka är då beställarna?
Polisen har nationellt nu identifierat över 10 000 personer som misstänks för att ha beställt droger via internet. En del har beställt bara några få tabletter, andra flera tusen. Flera av dem har eller kommer att bli kontaktade av polisen inom kort. Om de misstänks för narkotikabrott så kan husrannsakan och förhör följa.

– Flera av de här personerna är ostraffade och omkring 30 procent är småbarnsföräldrar. Många har ordnade jobb. Och har de barn hemma, så har socialen blivit inkopplade då de är misstänkta för brott. En del av dem har jag träffat och många erkänner och ångrar sig när de får besök av polisen, säger Johan Ekström till SR Ekot.

Enligt polisen så har flödet av illegala försändelser med droger och dopingmedel börjat minska i terminalerna, jämfört med när Göteborgspolisen och Postnord inledde insatsen hösten 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *