FN:s säkerhetsråd har röstat ja till en resolution om vapenvila i Gaza. Hamas har godkänt förslaget. Nu är det upp till Israel om planen på vapenvila kan bli verklig.

Resolutionen om vapenvila togs fram av Biden-administrationen och röstades igenom av FN:s säkerhetsråd under måndagskvällen.

– Den här planen är mer detaljerad och den innebär också ett slut på kriget i Gaza ifall den följs, säger statsvetaren Anders Persson.

Hamas uppger på tisdagen för Reuters att de ställer sig bakom förslaget om vapenvila och är redo att förhandla om detaljer.

Israel har inte gjort något offentligt uttalande. Men USA hävdar att även Israel ställer sig positivt till förslaget.

Förslaget: Sex veckor lång vapenvila

Resolutionen innebär en sex veckor lång vapenvila, där bland annat frisläppandet av gisslan samt av palestinska fångar ingår. Gazabor ska även få lov att återvända hem och humanitär hjälp ska levereras.

I den andra fasen ska ett permanent slut på striderna införas. Israel ska då dra sig tillbaka från Gazaremsan. I tredje fasen påbörjas arbetet med att återuppbygga Gaza.

– Den innehåller stora oklarheter kring vad som ska hända med Hamas och vilken roll Hamas ska ha i Gaza efter kriget. På många sätt är den ett politiskt och militärt nederlag vad gäller Israel, säger Anders Persson.

Han syftar till att Israel i början av kriget hade tre stora mål: Ta hem gisslan, krossa Hamas militärt och politiskt och säkerställa att ingen i Gaza ska kunna hota Israel i framtiden.

”Många olika nyanser”

Nu kommer USA:s utrikesminister Anthony Blinken fortsätta följa förhandlingarna på plats i regionen.

Israel har än så länge inte gjort några officiella uttalanden om resolutionen.

– Jag har svårt att tro att Israel kommer acceptera det här så som det ligger, eftersom det innebär att Israel inte kommer nå sina krigsmål. Jag har också väldigt svårt att se att den israeliska regeringen ska sitta kvar så som den är komponerad nu, säger Anders Persson.

Han tror att förhandlingarna istället kommer fortsätta.

– Mellan ja och nej och kanske finns det väldigt många olika nyanser och diplomatiska knep och formuleringar som Netanyahu skulle kunna använda sig av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *