Trots att ytterhögern ökar ser EPP ut att behålla sin status som största partigrupp. Samtidigt verkar det bli en bred nedgång för partigrupper vänsterut på skalan.

Detta visar de preliminära valresultaten.

Då Storbritannien lämnat EU har det totala antalet mandat i Europaparlamentet blivit färre sedan förra valet. Nedgångarna är därför fler än uppgångarna.

Kvar som största partigrupp är dock fortfarande konservativa EPP, som ser ut att växa med ett par mandat.

von der Leyen: ”Mitten håller”

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen är säker på att bli omvald och hon kommer med sin partigrupp EPP att söka bred majoritet.

– Jag vill fortsätta arbeta med dem som stöttar Ukraina, säger von der Leyen under sin valvaka.

Ytterhögerns framfart

Även om mitten fortsatt är stark kommer partier som tillhör ytterhögern få fler mandat. Mest noterbart är att franska Nationell samling, del av partigruppen ID, väntas bli det största partiet i parlamentet med 30 mandat.

Bland partierna som ännu inte har en partigrupp dominerar även partier med ideologi bland ytterhögern. Det är dock osäkert till vilka grupper de kommer att ansluta eller hur de kommer samarbeta.

– En högergir, men kanske inte så stor som man trott, säger SVT:s Fouad Youcefi.

Liberalerna tappade mest

Det största tappet verkar bli för den liberala gruppen Renew. Deras mandat ser ut att minska med 25 stycken och för Emmanuel Macrons parti, loket i gruppen, blev nederlaget så stort att han utlyste ett nationellt nyval.

– Jag kan inte låtsas som om ingenting hänt, säger Macron, enligt Reuters.

Rödgrön tillbakagång

Trots Miljöpartiets succé i Sverige backade många gröna partier i Europa. Totalt ser den gröna gruppen ut att förlora 21 mandat.

Även den socialdemokratiska gruppen, S&D, tappade. Men trots 19 förlorade mandat förblir de näst största partigrupp.

Slutligen gjorde Vänstern ett val där de ser ut att behålla sina positioner. Detta då det finns nya partier i parlamentet som mycket väl kan hamna i deras grupp.

Bild på preliminära mandatfördelningen i parlamentet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *