Smarta klockor för barn kan ge föräldrar en känsla av trygghet, men hur skyddade är klockorna från hackning? Ett test visar att det är möjligt att avlyssna, ta bilder och skicka falska meddelanden.
– Vi vet att det finns många sårbarheter i sådana här enheter, säger Pontus Johnson, professor på KTH.
Studenterna Lage Hahn Linusson och Lukas Bergström vid KTH hackade en smart klocka för barn som en del i sitt examensarbete. I ett experiment med SVT visar de att en hackare bland annat kan skicka falska meddelanden och avlyssna klockans omgivning.
– Avlyssningen innebär en risk, utöver att någon skulle vilja barnet illa. Det kan till exempel finnas en förälder som har ett viktigt arbete med hemligheter, säger Pontus Johnson, professor på KTH och föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet.
”Säkerhet kostar – välj inte billigaste klockan”
Enligt Pontus Johnson handlar det inte bara om en klockmodell – tvärtom är sårbarheter vanligt förekommande även i andra smarta teknikprylar.
– Det är en fråga om resurser, att bygga säker programvara kräver mycket pengar, energi och kompetens. Det är något som inte alla företag har råd med, säger han.
Och tipset till föräldrar som vill köpa smarta klockor till sina barn handlar just om kostnad.
– Generellt sett skulle jag säga att man ska låta bli att köpa alltför billiga prylar. Säkerhet är inte gratis, säger Pontus Johnson.