Västra USA har drabbats av extrem hetta.

Flera platser förväntas slå dagliga värmerekord denna vecka – och vid Trumps kampanjmöte i Phoenix, Arizona, ska elva personer ha tagits till sjukhus.

Flera varningar har utfärdats och minst 29 miljoner personer påverkas.

Tidigare i veckan utfärdade den amerikanska vädermyndigheten National Weather Service (NWS) värmevarningar för delar av delstaterna Kalifornien, Nevada och Arizona. På myndighetens värmekarta lyser det orange och rött i stora delar av sydvästra USA, och även i Florida och en bit upp längs östkusten.

På sina håll är till och med lila varningar utfärdade, vilken betyder ”extrem” risk att påverkas av hettan.

Kan bli 50 grader

Värmen väntas bestå hela veckan, med flera grader över det normala till helgen. På sina håll kan det bli över 43 grader varmt – och i Death Valley i Kalifornien uppemot 50 grader – skriver NBC, och NWS rapporterar att flera temperaturrekord kan komma att slås.

Redan på torsdagsmorgonen var det 37 grader varmt i Las Vegas, vilket är varmare än normalt.

Enligt NBC påverkas minst 29 miljoner invånare av varningarna.

”Extrem hetta kan vara dödligt. Låt oss tillsammans göra allt vi kan för att hålla oss trygga”, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom i en kommentar.

Elva till sjukhus

I Phoenix i Arizona har elva personer förts till sjukhus på grund av värmen, i samband med att de köat till Trumps första kampanjmöte efter att han dömdes förra veckan. Staden har under torsdagen haft 37 grader varmt.

Denna värmebölja kommer tidigare än normalt, och amerikanerna har därför ännu inte hunnit vänja sig vid hettan. NWS råd är att dricka mycket, äta lätt, klä sig efter väder, sakta ner och genomföra ansträngande aktiviteter när det är svalare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *