Alla blå linjens 60 vagnar är tagna ur trafik sedan tisdagsnatten. Viss trafik kommer gå på linjen men trafikanter rekommenderas ta andra färdvägar. Det kan i värsta fall dröja över en vecka innan trafiken rullar som vanligt igen.

– Det är helt unikt att vi har så omfattande hjulskador, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Trafiken på blå linjen har stått still sedan klockan fyra på tisdagsmorgonen. Tågen är tagna ur trafik efter att SL upptäckt hjulskador på alla tåg.

– Sent i går kväll och i natt upptäcktes att alla vagnar på blå linjen har fått hjulskador. Nu har man felsökt under natten vad som orsakat skadorna och det tros vara en växel vid Kungsträdgården, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Växeln är en del av spåret och kan ha varit trasig i några dagar, förklarar Claes Keisu.

– Varje gång man kör över växeln dunkar det till lite. Teorin nu är att man har kört över växeln, det har krängt till precis som vanligt och därför har man inte noterat att det inte varit fel. Därför har alla vagnar drabbats.

Lånar in tåg från gröna linjen

SL har nu ”rakställt” växeln och vissa sträckor kan trafikeras. Resenärer kan följa läget på SL:s hemsida.

– Vi kommer låna in fem fullängdståg från gröna linjen, men normalt går 20 tåg på den blå linjen. Det blir en fjärdedel av den normala kapaciteten så det är ett stort bortfall, säger Claes Keisu.

Gröna linjen har så många vagnar att påverkan inte kommer bli så stor på den linjen, enligt SL. Bussar ersätter trafiken på övriga sträckor.

– Tyvärr är det så att ersättningsbuss är en droppe i havet, ett fullsatt tåg tar 1 200 resenärer så det skulle krävas upp mot 100 bussar för att täcka upp, säger Claes Keisu.

Resenärer uppmanas därför välja andra resvägar.

Kan dröja över en vecka tills trafiken rullar normalt

60 vagnar ska åtgärdas och man går nu igenom hur stora och många skador. Det kan dröja över en vecka innan hjulen reparerats och trafiken går normalt igen.

Det är cirka 150 000 påstigande per dygn på blåa linjen.

Enligt Keisu har man aldrig tidigare varit med om så omfattande hjulskador.

– Att så många vagnar varit skadade samtidigt har vi inte varit med om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *