I juni kryllar Sverige av glada studenter, redo att möta vuxenlivet.

Jessicas bror Dennis från Sundsvall fick aldrig uppleva det.
Han tog sitt liv tre månader innan sitt utspring, trots att han var inlagd på psykiatrin.

Och han är inte ensam.

Fotografiet omringas av en grön ram. Bilden visar Dennis som tittar in i kameran med ett leende, det som hans syster Jessica Nygren saknar mest.

– När han kom in i ett rum så lyste han upp rummet. Glimten i ögat och leendet på läpparna, det är hela honom jag saknar. Det är tomt och ledsamt i all röra, säger hon.

Det var i början på mars 2021 som polisen mötte Dennis på Norra berget i Sundsvall. Enligt polisens händelserapport drack han vodka och berättade att han planerade att ta sitt liv. Dennis följde frivilligt med polisen till psykakuten.

15 timmar senare tog han sitt liv inne på avdelningen.

22 personer har begått självmord på psykiatrin

Dennis är inte ensam. SVT Nyheters granskning visar att en femtedel av de som dog på grund av konstaterade vårdmissar i psykiatrin förra året, var inlagda på psykiatrisk klinik. Ivos utredningar bara under 2023 visar att avdelningarna brast i tillsyn på 22 personer som då tog sina liv, 11 inneliggande på avdelningar och 11 vid utevistelser eller permission.

Det är bara de allvarliga vårdmisstagen som anmäls via Lex Maria, även om personen tagit sitt liv inne i psykiatrin. Sedan 2017 behöver inte längre suicid inom sjukvården per automatik anmälas som allvarlig vårdskada.

– Om psykiatrin har gjort det de ska och personen ändå dör så behöver ingen anmälan göras till Inspektionen för vård och omsorg, säger chefsläkare Mikael Saric, region Västernorrland.

”Med facit i hand så skulle vi ha kunnat tänkt på ett annat sätt” – hör Hans Vikström bemöta systern Jessicas kritik. Foto: Ylva Holmgren, SVT

MÅR DU DÅLIGT? DIT KAN DU VÄNDA DIG

Om självmord känns som en utväg, bör du söka professionell hjälp så snart som möjligt. Hit kan du vända dig:

Akut hjälp: Ring 112

Jourhavande präst: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Alla dagar 21-06

Jourhavande medmänniska: 08-7021680

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsupplysning och information om närmaste psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177

Minds självmordslinje: Telefon: 90101 dygnet runt. Chatt: mind.se – även för närstående

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *