Partierna på ytterkanterna väntas gå framåt i EU-valet 2024 – och polariseringen i europeisk politik kan öka.

– Den politiska mitten är lite svagare än tidigare. Vi kan se hur partierna samlas runt polerna, säger Nicholas Aylott, chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Men mycket talar nu för att den här superstora mittenkoalitionen kommer att tappa sin egen majoritet. Den radikala vänstergruppen ser ut att få ett ökat stöd, men mest ser ytterkantspartierna till höger ut att växa. På nationell nivå är det samtidigt en minoritet – sex regeringar – i Europa som har en premiärminister som tillhör partier som betraktas som vänsterinriktade.

– Det skulle påverka policy inriktningen i parlamentet på ett ganska betydande sätt, säger Nicholas Aylott.

Vilka är högerpartierna i EU-parlamentet?

Ytterhögerkanten i parlamentet spänner från att vara nationalkonservativa och/eller EU-kritiska, som till exempel Sverigedemokraterna i ECR-gruppen. I den mer radikala gruppen ID, som ligger längst ut till höger finns till exempel franska Nationell samling. Fram tills nyligen ingick även tyska AFD, som har högerextrema inslag. En tysk domstol har till exempel slagit fast att partiet visar tecken på ”demokratifientliga strävanden”.

Men varför tar Europa en högersväng nu? Är polarisering i parlamentet bra eller dåligt? Och vad har Clinton, Blair Persson och Reinfeldt med dagens politiska klimat att göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *