Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är i Sverige. Detta bland annat för att tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) signera ett säkerhetsavtal mellan länderna, skriver han på Telegram.

”Jag är i Stockholm för det tredje toppmötet mellan Ukraina och norra Europa. Våra främsta mål är att säkerställa fler luftförsvarssystem för Ukraina, gemensamma försvarsindustriprojekt och vapen för våra krigare, samt globala ansträngningar för att tvinga Ryssland att sluta fred”, skriver Zelenskyj.

Zelenskyj kommer under besöket även att träffa de övriga nordiska statsministrarna samt kung Carl XVI Gustaf.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och statsminister Ulf Kristersson (M) har undertecknat ett säkerhetsavtal mellan Ukraina och Sverige.

Zelenskyj tackade Sverige och svenskarna för stödet hittills.

– Bara tillsammans kan vi stoppa galenskapen från Moskva, säger han vid en gemensam presskonferens.

– Du slåss inte bara för din egen frihet, utan också för vår, sa Kristersson som också beskrev avtalet som en signal till Ryssland om att västs stöd för Ukraina inte kommer upphöra.

En tredjedel av ukrainarna lever i fattigdom

29 procent av Ukrainas befolkning lever i fattigdom, enligt nya siffror från Världsbanken. Antalet har ökat med 1,8 miljoner personer sedan 2020.

25 procent av 2 000 tillfrågade invånare svarar i en studie genomförd av organisationen att de under minst ett tillfälle sommaren 2023 inte hade råd att köpa mat.

– Om internationella partner, särskilt USA, inte hade skickat särskilt skräddarsydda medel för sociala utgifter så hade tre miljoner fler människor hamnat i fattigdom, säger Arup Banerji, Världsbankens direktör i Östeuropa till Reuters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *