Ryssland kommer att fortsätta med hybridoperationer och ”störa så mycket som möjligt” i Östersjöregionen.

Det säger ÖB Micael Bydén, som i dagarna håller fältövning på Gotland med ett 20-tal myndighetschefer.

– Ryssland har alltid haft ögonen på Gotland, säger överbefälhavaren.

I ett litet tält inne på Gotlands regementes område sitter några myndighetschefer hukade över en karta. De har flera dagars scenariobaserade diskussioner i ryggen tillsammans med andra myndighetstoppar och generaler från det militära.

– Man får en annan syn på hur Sverige behöver tänka nu när vi planerar totalförsvarsberedskap och civil beredskap och hur vi behöver agera, säger vice riksbankschefen Anna Breman, som är en av deltagarna.

”Öppnar upp våra böcker”

Det är ÖB Micael Bydén som bjudit in till den så kallade chefsfältövningen som hålls årligen, den här gången på Gotland.

– Vi tittar på information och planläggning som vi inte kan titta på var som helst i vanliga fall. Vi öppnar upp våra böcker och förklarar hur det är tänkt att fungera, för att få en förståelse för nuläget och vad det innebär, säger Micael Bydén.

”Fokusområde för Ryssland”

Att fältövningen är förlagd till Gotland är ingen slump. Ett tema på övningen är hur olika aktörer, som Ryssland och Nato, ser på svenskt territorium.

– Med Sverige och Finland i Nato så är ju Östersjön ett Nato-innanhav. Det blir svårare för Ryssland att ha fritt manöverutrymme, det är så man ser det. Det gör att vissa områden i Östersjöregionen är viktiga för dem och kommer också att vara viktiga att se till att störa så mycket som möjligt, Gotland är ett och det finns andra öar i Östersjön, den här regionen är ett fokusområde för Ryssland.

Har Ryssland ögonen på Gotland?

– Ryssland har alltid haft ögonen på Gotland och kommer fortsatt att ha det, säger Micael Bydén.

Även om det inte finns något direkt militärt hot mot Sverige eller Gotland pekar han på att Rysslands olika hybridangrepp redan pågår löpande.

– När det handlar om ryskt agerande och icke-linjär krigföring så ser vi gång efter annan exempel på det. Senaste exemplet handlar om gränsdragningar där man utmanar den regelbaserade ordningen. Man provocerar hela tiden fram nya situationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *