Ryska utspelet: Flyttar gränsen mot Finland

Ryssland vill ändra havsgränsen mot Finland och Litauen i Östersjön.

Delar av östra Finska viken och vatten nära Kaliningrad ska förklaras ryskt, rapporterar Moscow Times med hänvisning till ett utkast till beslut som tagits fram i ryska försvarsdepartementet. Vid Finland skulle gränsen flyttas i områden kring öar som Jähi, Rödskär och Nerva, skriver Iltalehti

Försvarsdepartementet hävdar att de gränser som fastställdes av Sovjetunionen 1985 ”inte helt motsvarar den nuvarande geografiska situationen”. Gränsdragningen gjordes, hävdar man, med småskaliga sjökort baserade på utredningar från mitten av 1900-talet.

Varken Finlands eller Litauens respektive utrikesdepartement har kommenterat saken.

Tornado jämnade stad med marken

En stor mängd tornador slog till mot delstaten Iowa sent på tisdagen, lokal tid.

Det lilla samhället Greenfield, sydväst om Des Moines, drabbades hårdast – och jämnades mer eller mindre med marken, rapporterar Des Moines Register. 

Flera personer har dött och andra skadats. Exakt hur många är inte känt. Bilder från platsen visar att allt som återstår av byggnaderna är spillror, träd ligger strödda över marken och bilar har välts över ända. 

Stadens sjukhus förstördes delvis. De patienter som redan vårdades där behöver förflyttas till ett annat sjukhus, liksom de som skadats i tornadon. 

Hundratals inställda operationer under blockad

Drygt 430 operationer har ställts in eller flyttats som ett resultat av vårdblockaden, enligt en enkät av Sveriges Radio Ekot.

20 av 21 vårdregioner i Sverige har svarat att de tvingats ställa in eller flytta på planerade operationer. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har över 40 operationer ställts in sedan den 25 april då konflikten började.

– Det rör sig i första hand förstås sånt som inte är tidskritiskt i olika former, som ortopedi, men även en del kirurgi och faktiskt nu ser vi att vi får effekter på och har fått stryka några canceroperationer, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset till radion.

Blockaden innebär att 68 000 av Vårdförbundets medlemmar inte jobbar övertid eller mertid.

– Vi sitter nu i varselförhandlingar där man säger upp kolleger till oss och där man i dag har sagt att 6 000 ska bort, och då är inte det samhällsfarligt. Det blir väldigt dubbla budskap från politiken och arbetsgivaren, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *