En helikopter med Irans president ombord försvann på söndagen i nordvästra Iran. Uppgifterna om vad som hänt är motstridiga, men en myndighetskälla uppger att presidentens liv är i fara.

Sent på söndagskvällen samlades regeringen till ett krismöte i Teheran, lett av vicepresidenten Mohammed Mokhber.

Det exakta förloppet kring olyckan är ännu oklart. Inledningsvis uppgav iranska medier att helikoptern gjort en ”kraftig nödlandning”. Statlig tv uppgav också att minst en passagerare och en besättningsmedlem haft kontakt med räddningstjänsten efter kraschen.

Under kvällen uppgav en tv-kanal att räddningsarbetare hittat helikoptern, men den uppgiften tillbakavisades kort därefter av Röda halvmånen.

Iransk tv avbröt under eftermiddagen de ordinarie programmen för att sända böner för presidenten, rapporterar Reuters.

Flög i tät dimma

Helikoptern försvann vid 15-tiden i ett bergsområde vid gränsen till Azerbajdzjan under en flygning i tät dimma. Ombord fanns inte bara president Ebrahim Raisi utan också utrikesminister Hossein Amirabdollahian, den lokale guvernören och en rad högt uppsatta regeringstjänstemän, rapporterar nyhetsbyrån Irna.

Sällskapet var på väg till staden Tabriz efter en invigning av en damm i gränsfloden Aras, ett evenemang där även Azerbajdzjans president Ilham Aliyev deltog, uppger nyhetsbyrån Tasnim.

Svårtillgängligt område

Under söndagskvällen arbetade 65 iranska räddningsteam i området runt olycksplatsen, uppger TT. Turkiet har dessutom sänt ett 30-tal personer och en helikopter för att delta i räddningsarbetet. Flera andra länder har erbjudit hjälp, bland dem Azerbajdzjan och Ryssland.

– Området är kuperat och svårtillgängligt och det är svårt att få kontakt med de drabbade. Vi väntar på att räddningsmanskapet ska ge oss mer information, sa inrikesminister Ahmad Vahidi i statlig tv.

Anses vara Khameneis protegé

63-årige Ebrahim Raisi förespråkar en hård och ärkekonservativ linje och beskrivs som en skyddsling och trolig arvtagare till landets högste religiöse ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Khamenei har kommenterat att han ber för Raisis säkerhet och att ”inget kommer att förändras i iranska statsangelägenheter”.

IRANS PRESIDENT EBRAHIM RAISI

Född 1960 och växte upp i den iranska storstaden Mashhad.

Inledde teologiska studier som 15-åring i shiitiska skolan i Qom.

Haft en rad höga befattningar inom Irans rättsväsende efter islamiska revolutionen 1979.

Utsågs av dåvarande högste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini till en kommitté som översåg en rättsprocess. Omkring 5 000 politiska fångar avrättades i processen.

Var Irans högste åklagare 2014–2016.

Ställde upp i presidentvalet 2017 men förlorade mot sittande Hasssan Rohani.

Kandiderade åter 2021. Endast sju kandidater tilläts ställa upp efter beslut i mäktiga Väktarrådet. Raisi fick 72 procent av rösterna och tillträdde i augusti 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *