Ukraina: Har inte nog med utrustning

Ukrainas utrustning räcker inte för att genomföra en motoffensiv. Det säger Igor Zhovka, en av president Zelenskyjs viktigaste rådgivare, som nu efterfrågar mer stöd från omvärlden.

– Tyvärr håller den utrustning vi har just nu inte tillräckligt hög nivå för att vi ska kunna inleda motoffensiven, säger han.

De senaste dagarna har Zelenskyj besökt flera europeiska länder. Syftet var att efterfråga ”ytterligare militärt stöd”, enligt Zhovka.

– För att inleda motoffensiven, med målet att befria ukrainskt territorium, behöver vi ha tillräckligt mycket artilleri och ammunition, säger han.

Gängmannens bild med fåret – innan knivslakten

En 21-årig gängman döms för djurplågeri efter att ha slaktat ett får på en kolonilott i Stockholm. Händelsen skedde mitt i natten och på bilder syns hur mannen poserar med fåret. Han syns där med en kniv mot fårets hals och posera med dess huvud, skinn och kött.

Sedan grillar han och hans vän fåret och förbereder en måltid på kolonilotten.

”Djuret har under hela processen varit helt obedövat och följaktligen varit utsatt för kraftig stress och kraftigt både fysiskt och psykiskt lidande”, framgår i veterinärens utlåtande i utredningen.

I fredags dömdes 21-åringen för grovt vapenbrott och djurplågeri. Straffet blev fängelse i två år och sex månader.

Största höjningarna av hyran på 30 år

Hyreshöjningarna i år landar på i snitt 4,2 procent. Det är den största höjningen på 30 år, enligt Hyresgästföreningen.

Förbundschef Erik Elmgren säger att förhandlingsomgången varit ”otroligt tuff och lång”, men att utfallet ändå blev rimligt.

– Och hyreshöjningarna kommer att stanna på 4,2 procent, vilket faktiskt är en bra bit under kärninflationen. Så jag tycker att vi har tagit vårt ansvar, säger Elmgren.

I inledningen av förhandlingarna krävde Fastighetsägarna höjningar på 10 procent. Tomas Ernhagen, chefsekonom, jämför hyreshöjningarna för en normaltrea som enligt honom blir 300–250 kronor – att jämföra med kostnadsökningen på kanske 12 000–14 000 kronor för en motsvarande bostadsrätt med ett normalstort lån.

– De kostnadsökningarna finns ju även när det gäller hyresrätter. Men det slipper hyresgästerna att ta. Det får hyresvärden ta i stället, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *