Efter den senaste tidens bedrägerivåg, där det visat sig att pensionärer är en extra utsatt målgrupp, väljer nu PRO att gå ut med ett tydligt krav mot banker och regering.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT BEDRÄGERIER

Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms som kommer från en okänd avsändare. 

Starta aldrig BankID om någon ringer och ber om det.

Om någon försöker stressa dig till att göra något ska du tänka efter en extra gång och kontrollera uppgiften noga.

Om ett erbjudande om en lönsam investering handlar om exempelvis kryptovaluta, bör du vara väl insatt i hur det fungerar innan du gör en investering. I jämförelse kan man tänka att man inte investerar i ett företag utan att förstå vilken verksamhet företaget bedriver. 

Bedrägeribrotten blir allt vanligare i Sverige. Under 2023 anmäldes 238 000 bedrägeribrott, vilket var en ökning med hela 22 procent jämfört med året innan. Och brottsvinsterna för bedragarna uppgick enligt polisens uppgifter till hisnande 7,5 miljarder kronor. 

Nyligen krävde även regeringen att svenska banker ska komma med svar på hur man ska få stopp på bedrägerierna och försvåra de kriminellas försök att lura svenskar. 

Företag och myndigheter varnar för bedrägerier

Utvecklingen har under den senaste tiden fått flera företag, organisationer och myndigheter att varna kunder och privatpersoner för bedragarnas fula knep. 

Ett av de senaste företagen i raden att gå ut med varningar och uppmaningar om skydd är Swish. Genom informationsrutor i appen uppmanas du att inte swisha på någon annans uppmaning. De har även upprättat en checklista för dig att följa om du är orolig över att utsättas för bedrägeri.

PRO kräver lagstiftning efter bedrägerivågen

Nu väljer ytterligare en organisation att larma om bedrägerisken, nämligen Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

I en medlemsundersökning som genomförts av intresseorganisationen visar det sig att av 34 000 respondenter från hela landet, utsattes närmare 30 procent för bedrägeriförsök under det senaste året. Av respondenterna har dessutom 13 procent utsatts för bedrägeriförsök flera gånger.

Med bakgrund av just antalet bedrägerier som sköljer över landet, där just äldre är en utsatt grupp, vill nu PRO:s ordförande se en ny lagstiftning. 

– Hur många fler pensionärer ska behöva förlora sina livsbesparingar innan vi ser krafttag från regeringen och bankerna? Det räcker inte med informationskampanjer, nu är det dags att lagstifta om krav på förebyggande åtgärder och att bankerna ska ersätta sina kunder om deras tjänster inte är tillräckligt säkra, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO i ett pressmeddelande.

Enligt Lindestam är det en katastrof för den som utsätts för ett bedrägeri, där sparpengar och livsbesparingar kan ses försvinna i ett knyck.

– För den som drabbas av bedrägerierna är det inget mindre än en katastrof, och anmälningarna bara ökar och ökar. Men alldeles för få brott blir uppklarade och ännu färre får tillbaka sina pengar. Det är inte rimligt att pensionärernas besparingar ska fortsätta finansiera kriminell verksamhet på det här sättet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *