Källor: USA skickar vapen till Israel

Joe Bidens presidentadministration har meddelat ledamöter i kongressen att ett nytt vapenpaket värt drygt tio miljarder kronor ska skickas till Israel. Det enligt tre kongresskällor till AP.

Biden har tidigare sagt att USA kommer att stoppa vapenleveranser om Israel gör allvar av planerna på en stor markinvasion i Rafah.

Svensk sjukvård till Ukraina

Sverige har skickat sjukvårdsmateriel till Ukraina för 14 miljarder kronor. Det är den sjunde leveransen sedan Rysslands fullskaliga invasion av landet.

”Sjukvården i Ukraina är ansträngd och behovet av sjukvårdsmateriel är stort. Det vi skickar nu är ventilatorer och kirurgiska instrument. Det är utrustning som nyligen efterfrågats och som behövs vid operationer”, säger Taha Alexandersson, beredskapschef vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

”Rysslands farligaste man” blir Putins högra hand

Nikolaj Patrusjev, som kallats för ”Rysslands farligaste man”, har blivit till den ryske presidenten Vladimir Putins högra hand och närmaste rådgivare. Patrusjev, som tidigare varit chef för säkerhetsrådet, har ett förflutet med Putin i KGB och FSB.

Av experter beskrivs Patrusjev som ”djävulen på Putins axel” – och en ännu mer fanatisk krigshetsare än presidenten själv.

– Om man tänker på tjänstemän i regeringen så är det Patrusjev som står närmast Vladimir Putin, har Rysslandsexperten Mark Galeotti sagt till norska Dagsavisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *