En äldre kvinna bosatt i Skurup blev uppringd och fick beskedet att hon vunnit 37 000 kronor i Postkodlotteriet. Men det hela rörde sig om ett bedrägeri.
– Tyvärr råkade hon lämna både kontouppgifter och identifiera sig med Bank-ID, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Euroscandnews.

Under de senaste månaderna har flera instanser slagit larm då bedragare utnyttjat deras varumärken och utgett sig för att vara dem. 

I februari varnade till exempel Skatteverket, i samband med att inkomstdeklarationen för 2023 började skickas ut, för bluff-sms och för några veckor sedan varnade Tele2 för falska mejl. 

Postkodlotteriet har varnat för bedragare

Ytterligare en verksamhet vars varumärke utnyttjats av bedragare under den senaste tiden är Postkodlotteriet. Vid flera tillfällen har äldre personer blivit uppringda av bedragare som utger sig för att komma från lotteriet och som uppger att en vinst ska betalas ut. 

Detta för att sedermera komma åt känsliga bankuppgifter.

– Det här är exempel på en mycket låg form av brottslighet, som bedrivs av samvetslösa personer, har Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, tidigare sagt

Kvinna blev uppringd av bedragare

Och under måndagen slog bedragarna till igen. Kort efter att Postkodlotteriet gjort en reell utdelning till boende i skånska Abbekås blev en äldre kvinna, bosatt i Skurup, uppringd, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om. 

Enligt information från lotteriets kundservice som Euroscandnews fått ta del av var det en man som ringde och han ”presenterade sig som Daniel Elmqvist från Postkodlotteriet och berättade att kvinnan vunnit 37 000 kronor”. 

”Han frågade vad hon skulle göra med pengarna, om hon var glad och bad om kortuppgifter och hävdade att pengarna skulle sättas in via Resurs Bank”, står det vidare.

Därefter bad bedragaren kvinnan upprepa sitt kortnummer och godkänna via Bank-ID. 

Postkodlotteriets presschef: ”Illavarslande”

När samtalet var över anade dock kvinnan oråd och kontaktade Postkodlotteriet, varpå hon insåg att hon blivit lurad.

Det är oklart om kvinnan, som uppgett att hon ska polisanmäla det inträffade, blivit av med pengar eller inte i nuläget, enligt Roger Magnergård.

– Tyvärr råkade hon lämna både kontouppgifter och identifiera sig med Bank-ID, vilket i sig är illavarslande, säger han till euroscandnews.

Postkodlotteriet betonar vidare att man aldrig ringer och ber om kortuppgifter för att göra en direktinsättning av vinster. Lottköpare som vinner får automatiskt sina vinster insatta på det konto man anmält när man inledde sin prenumeration. 

Har du den här mobilen? Då ska du inte använda BankID