Ilskan i Charkiv: ”Fanns inget försvar”

Ryssland har riktat in sig på Charkiv igen – och har de senaste dagarna lyckats avancera flera kilometer längs en lång frontlinje. Det kan jämföras med östra Ukraina där samma ryska framgångar tagit Kreml månader att uppnå.

Ukrainska soldater vittnar om bristande förvar i området, rapporterar BBC.

– Det fanns ingen första försvarslinje, säger Denys Jaroslavskyj, befäl vid en enhet i området, till kanalen.

Han är rasande på Ukrainas militära ledning.

– Antingen handlar det om försumlighet eller korruption. Det var inte ett misstag. Det är förräderi, säger Jaroslavskyj.

Den ryska offensiven i Charkiv är ett försök att tvinga det ukrainska försvaret att sprida ut sig på flera frontlinjer, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. 

– Det pågår hårda strider i stora delar av vårt gränsområde. De anfaller flera gränssamhällen och ockupanten försöker få fotfäste i flera av dem för att kunna avancera vidare, säger Zelenskyj.

Blinken sågar Israels taktik: Hamas kommer tillbaka

USA:s utrikesminister Antony Blinken sågar Israels krigföring i Gaza. Det kostar för många civila livet – och han ser ingen plan för hur och när kriget ska avslutas. 

Under söndagen intervjuades Blinken i CBS News och NBC News om den rapport han offentliggjorde i fredags. Han upprepade USA:s krav på att Israel inte går vidare med en stor markoffensiv mot Rafah utan en ”trovärdig plan” för att skydda civila.

– Vi ser att Hamas kommer tillbaka till de områden som Israel tidigare rensat, som i norra Gaza och Khan Yunis. De kan gå in i Rafah och ha framgång till en början, men förmodligen till en hög kostnad för de civila, och det kommer inte att vara beständigt, säger Blinken.

– Tusentals beväpnade Hamas kommer finnas kvar. Antingen kommer de att behöva slåss mot ett ständigt uppror. Eller, om de lämnar Gaza, som vi anser att de bör göra, så kommer det uppstå ett vakuum som fylls av kaos och anarki och till slut av Hamas igen.

Motorcyklist död i olycka utanför Ängelholm

En man i 65-årsåldern dog i en motorcykelolycka på söndagen.

Mannen krockade med traktor på Helsingborgsvägen utanför Ängelholm vid 13.30-tiden. Polis, räddningstjänst och ambulans skickades då till platsen.

Skadeläget var initialt oklart, men strax innan midnatt meddelade polisen att han avlidit. 

Anhöriga är underrättade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *