När Thomas Good hade inbrott kastade han sig in i bilen och följde efter den misstänkta tjuven. Det slutade med att han tog bilens registreringsnummer och nu är tre män häktade.
– Jag tycker att det är för jävligt att folk inte vet vad som är mitt och ditt, säger Thomas Good.

Thomas Good bor i Ulricehamns kommun utanför Mullsjö. Tidigare i år tog han saken i egna händer när han märkte att han hade inbrott i sitt garage klockan fyra på morgonen.

Han körde efter tjuven i flera kilometer innan han till slut lyckades stoppa honom.

Thomas Goods ingripande verkar ha skrämt tjuven som dumpade mycket av stöldgodset bredvid vägen innan han lämnade platsen. Det rörde sig bland annat om däck, motorsågar och grannens åkgräsklippare.

Registreringsnummer avgörande

Tack vare att Thomas kunde ge polisen bilens registreringsnummer har annat stöldgods kunnat hittats. När ett tillslag gjordes mot en container i Skåne i mars hittades gods från flera olika brottsplatser.

Nu är tre män frihetsberövande och häktade misstänkta för grovt häleri.

En av männen erkänner delvis det han misstänks för medan det är oklart hur de andra två ställer sig.

– De är misstänkta för att ha haft hand om eller haft att göra med stöldgods från ett flertal stölder ute i landet, säger Mats Ekholm, polisinspektör i Ulricehamn.

Tittar på 70 ärenden

Samtidigt pågår en utredning där polisen tittar på 70 ärenden i Västra Götaland, Östergötland och Skåne som skulle kunna ha koppling till personerna. I nuläget arbetar polisen aktivt med ett 30-tal av dem.

– De andra är fortfarande intressanta men vi har inte hunnit titta på dem, säger Mats Ekholm.

Ärendena är framtagna utifrån tillvägagångssätt, gods och tidpunkter.

Svårt utreda gårdsstölder

Vanligtvis brukar gårdsstölder vara svåra att utreda eftersom det i flera fall inte finns något att gå på.

– Det är inte alltid som det görs en teknisk undersökning vid brottsplatsen. Men framkommer det någon omständighet som gör att det finns anledning att återuppta utredningen så görs det. Det har det gjorts i flera av de ärenden som utreds nu.