Vid 18:30 fick polisen in larm om en skottlossning på Södermalm i centrala Stockholm. En man i 40-årsåldern sköts till döds på platsen, bekräftade polisen vid 22-tiden på måndagskvällen.

Polisen fick larm om skottlossning vid 18.20-tiden. Ett vittne uppger för SVT att sex till åtta skott hördes vid Helgalunden på Södermalm.

– Det är en person som blivit skjuten, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen.

Enligt honom har mannen, i 40-årsåldern, kunnat identifieras. Polisen uppgav senare på kvällen att mannen som blev skjuten avled på platsen. En förundersökning om mord har inletts.

Den skjutne ska vara en man med gängkopplingar, enligt uppgift till SVT. Men polisen vill inte kommentera gängkoppling eller eventuella motiv.

– Det är alldeles för tidigt att säga om det är kopplat till gängkriminalitet eller inte, säger Daniel Wikdahl.

En gripen misstänkt för inblandning

Strax efter klockan 20.30 var polisinsatsen fortfarande mycket stor, och brottsplatsen är fortsatt avspärrad.

Flera personer ska ha blivit vittnen till skottlossningen. En person har gripits misstänkt för inblandning i brottet, uppgav polisen vid 22.20-tiden på måndag kväll. Polisen kommenterar inte några andra omständigheter kring den gripne personen.

”Fint att så många var där”

SVT Stockholm har pratat med en person som bor precis vid brottsplatsen.

– Jag bor 50 meter ifrån och sprang ner med filt och förbands-kit. Det var så fint att se att det var så många människor som redan var där och gjorde livräddande insats, säger ett vittne.

Vittnet säger att han var helt skakig efteråt.

– Det var obehagligt, för det här skedde mitt på dagen i närheten av tunnelbanan där mycket människor rör sig. Det här är annars ett tryggt område. Samtidigt är det sorgligt var än skjutningarna sker i samhället.