Det har blivit allt lättare att skapa förfalskade sedlar. En minskad kontanthantering har dessutom gjort att fler har svårare att upptäcka att en sedel inte är äkta. För kriminella har det här blivit en inkomstkälla.

– Allt som går att tjäna pengar på är något som kriminella försöker utnyttja. Att sälja dessa falska sedlar är det bästa sättet för dem att göra det, säger Michael Johansson, förste forensiker vid NFC.

Under de senaste fyra åren har värdet av beslagtagna falska, svenska sedlar varit mer än dubbelt så högt som det var de fyra åren innan dess, visar siffror från Riksbanken och Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Utvecklingen av teknologin, som tidigare var tillgänglig enbart för ett fåtal, har underlättat för fler individer att tillverka falska sedlar.

– Alla över skolålder har kompetens att framställa liknande, säger Michael Johansson vid NFC.

”Utför inte tillräckligt med kontroller”

De förfalskade sedlarna säljs sedan på sociala medier. I videor som de kriminella själva publicerar ser man hur de trycker sedlarna och sedan skickar dem via försändelser för att undvika att bli upptäckta av polisen.

Sedlarna saknar alla säkerhetsdetaljer som visar att de är äkta. En anledning till att de kan cirkulera i samhället är att vi inte använder kontanter lika ofta längre, vilket leder till att vi har tappat förmågan att upptäcka de falska, menar Michael Johansson.

– Vi har en av de starkaste sedlarna i världen, men vi utför inte tillräckligt med kontroller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *