Forskare i Kalifornien har utvecklat en AI som kan skapa nya sätt att redigera DNA i mänskliga celler.
 

Så fungerar det

AI:n analyserar stora mängder biologisk data, inklusive befintliga CRISPR-mekanismer, för att lära sig att generera nya genetiska redigeringsverktyg. 

Likt hur ChatGPT lär sig språk, lär sig denna AI att skapa verktyg för att bekämpa sjukdomar.

Öppen källkod för alla

Forskarna har valt att göra OpenCRISPR-1, en av de AI-genererade genetiska redigerarna, öppen källkod. Detta innebär att forskare, företag och privatpersoner kan använda och utveckla tekniken utan kostnad.

DermaSensor, en produkt utvecklad av det medicintekniska företaget med samma namn, har fått godkännande av FDA, rapporterar Business Wire. Verktyget, som har ungefär samma storlek som en smartphone, är utrustad med en spets som lyser på hudförändringar och analyserar reflekterat ljus för att diagnostisera dem.

Upptäcker alla vanliga typer av hudcancer

Cancerogena hudceller reflekterar ljus annorlunda än friska celler, och mjukvaran i enheten har tränats av en AI-modell för att upptäcka skillnaderna. Inom några sekunder kan enheten rekommendera vårdpersonal att ”undersöka vidare” eller ”övervaka” patienten, enligt The Register. Enheten bekräftar dock inte om en patient har hudcancer; självaste diagnosen lämnas över till sjukvårdspersonalen.

Verktyget kan upptäcka alla vanliga typer av hudcancer, inklusive malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer.

96 procents precision

En studie av FDA, med över 1000 patienter på 22 behandlingscenter, utvärderade verktygets förmåga att upptäcka hudcancer. I studien visade enheten en precision på 96 procent när den testades på 224 patienter med hudcancer, och en 97 procentig chans att korrekt utesluta hudcancer.

I en relaterad klinisk analys minskade antalet missade hudcancerfall från 18% till 9% med hjälp av DermaSensors AI-baserade verktyg. Forskare drog slutsatsen att enheten hjälpte läkare att bli mer noggranna och säkra när de utvärderade cancerliknande hudförändringar.

DermaSensor har investerat över ”tolv år och tiotals miljoner dollar i forskning och utveckling” för att ta produkten till marknaden, berättar företagets medgrundare och styrelsemedlem Maurice Ferre, enligt Business Wire.

– Vi är oerhört tacksamma för FDA:s samarbete och engagemang, säger han vidare.