Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Livsmedelsverket gör regelbundna uppdateringar av råd och rekommendationer. Uppdateringen om livsmedel med vätecyanid handlar delvis om att förekomma förgiftningsfall på grund av den vegetariska trenden.

– Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Bjerselius.

Omkring 2 500 växter, däribland flera vanliga livsmedel som bittermandel, innehåller cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals.

– För höga doser kan leda till kramper, kräkningar, andningsnöd och illamående, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.