I juli 2023 blev han avstängd i 18 månader för dopningöverträdelse.
I augusti meddelade Mikael Ymer att han avslutar karriären, men nu är det nya bud:
”Att gå i pension var tråkigt, vi ses om åtta månader”, skriver han på X.

Svenska Tennisförbundets sportchef Simon Aspelin är positiv till Mikael Ymers besked:

– Det är en väldigt glädjande nyhet för svensk tennis och för hans egen del, säger Aspelin till Euroscandnews .

– I nuläget tolkar jag det som att han kommer att göra en hundraprocentig comeback och satsa på att ta sig tillbaka till topp 100, där han har varit.

Aspelin är även kapten för det svenska David Cup-laget och ser gärna Ymer i truppen när avstängningen är slut, så länge han efterföljer gällande regler. Han har inte pratat med Ymer efter beskedet, men vill sitta ned med honom så snart som möjligt.

– Vi tycker ju så klart att det är väldigt viktigt att man håller sig till de regler som finns, och jag tycker att det var väldigt tråkigt, det som hände med Micke. När man sen har avtjänat sitt straff så ser ju jag att man sen är välkommen att komma tillbaks då för Davis Cup-laget, säger Aspelin.

”Mitt samvete är rent”

Det var i januari 2022 som Internationella Tennisförbundet anklagade Mikael Ymer för brott mot dopningreglerna, efter att ha missat tre rapporteringar av vistelse, en regel för att dopningjägarna ska veta var idrottaren befinner sig. Ymer frikändes av en oberoende jury,

Men Internationella Tennisförbundet överklagade fallet till Cas, idrottens skiljedomstol, i juli 2022.

Internationella Tennisförbundet yrkade på två år, men Cas sänkte avstängningen till 18 månader.

Ymer skrev då på sociala medier:

”Jag förstår att dessa regler har införts för att skydda sporten, och att de finns där av en anledning. Men jag tycker inte att jag bröt mot dessa regler, och mitt samvete är rent med Gud som mitt vittne.”

Efter beskedet valde Ymer att lägga av med tennisen helt och hållet.