Regeringens vårbudget är ett ”virrvarr” av förslag utan verklighetsförankring. Det menar Socialdemokraternas Mikael Damberg som vill se större satsningar på bland annat vården.

– Det här är inte en budget för det svenska folket, sa han vid en presskonferens.

Även om de sammanlagda satsningarna i årets vårbudget är en fyrdubbling jämfört med förra året är det inte nog, menar Mikael Damberg (S).

Bland annat vill han se mer pengar till regionerna.

– När regionerna varnade för det kritiska läget i sjukvården gav statsministern löftet att ingen ska behöva sägas upp. Nu blir det smärtsamt tydligt att Ulf Kristersson och regeringen bryter det löftet, sa han på en presskonferens på måndagen.

”Stått på bankernas sida”

Han beskyllde regeringen för att ha ställt sig ”på bankernas sida” i den ekonomiska krisen och för att ha blundat för hushållens ansträngda ekonomiska situation.

Dessutom riktade han en känga till regeringens hantering av byggkrisen.

– Istället för att ställa sig på svenska folkets sida har regeringen presenterat en underlig och verklighetsfrånvänd budget som inte tar itu med de riktiga problemen, sa Damberg.

Ådahl (C): ”Gör bara halva jobbet”

Enligt Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl finns för få satsningar för att stoppa den eskalerande gängkriminaliteten.

– Det rimliga hade varit en kraftfull satsning på skola och jobb för unga. Regeringen gör, tyvärr, bara halva jobbet, så Ådahl som efterlyste fler satsningar på polis, avhopparverksamhet och fältassistenter.

Kritik mot klimatpolitik

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktade kritik mot regeringens klimatpolitik.

– Vi behöver skynda på omställningen, vi behöver stärka välfärden och öka jämställdheten. Vi ser att partierna i den här regeringen gör det rakt motsatta, sa Janine Alm Ericson (MP).

Vänsterpartiet lyfte också stigande bostadspriser och fallande reallöner.

– Det enda regeringen har kommit med till hushållen är skattesänkningar som går till de som har det bäst i samhället. Hälften av befolkningen får tio procent av det jobbskatteavdrag som har gjorts, sa Ida Gabrielsson (V).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *