Som högsta prioritet säger finansministern Elisabeth Svantesson (M) att regeringen ska ”stötta hushåll och välfärd”. Men i vårbudgeten syns det inte.
– Förlorarna, det är de som jobbar. Det har inte blivit några skattejusteringar eller liknande för arbetande, säger Sharon Lavie, privatekonom på Lendo.

Regeringens vårbudget presenterades som en stor satsning. Och jämfört med de 4 miljarder som delades ut i fjol ser de 17 miljarderna i årets vårbudget absolut ut som expansiv politik.

Regeringens plan

Regeringens långsiktiga plan för att ta Sverige genom den ekonomiska krisen är följande trepunktsprogram:

  • Bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd
  • Återupprätta arbetslinjen
  • Strukturreformer för högre tillväxt

Dessa punkter upprepades på måndagen.

Tilläggsbidrag för barnfamiljer

Och i den första delen, att stötta hushållen, kan man räkna tilläggsbidraget som förlängs i sex månader till.

Tilläggsbidraget infördes för barnfamiljer under pandemin för att få råd med bostadskostnaderna.

Det är mycket pengar för en enskild familj, 2 100 kronor. Många som får bidraget idag hade troligen haft det svårt att betala räkningarna om det togs bort.

Inget annat konkret

Men bidraget har förlängts med sex månader i taget i fyra år nu, och överraskar knappast någon. Det är tyvärr där som regeringens vårbudgetproposition slutar när det gäller hushållen.

Sharon Lavie, privatekonom på Lendo Bank, är kritisk.

– Jag reagerade på att budgeten var ganska luddigt formulerad. Man pratar om att man ska hjälpa svenska hushåll i tuff ekonomisk sits men utöver tilläggsbidraget finns inte mycket konkreta förslag på något som kan stödja hushållen, säger hon till Aftonbladet.

”De som jobbar är förlorarna”

Hon tycker att de stora förlorarna är den arbetande befolkningen.

– Förlorarna, det är de som jobbar. Det har inte blivit några skattejusteringar eller liknande för arbetande, säger hon till tidningen.

Andreas Cervenka är kritisk

Även tidningens ekonomireporter Andreas Cervenka uttalar sig i en kommentar om vårbudgeten, och jämför finansministern med en fifflare på Wall Street.

De stärkta finanserna för regeringen de kommande åren bekostas nämligen av växande skulder i kommunerna, menar han.

SKR: Vårdsatsningen räcker inte

Även Sveriges Kommuner och Regioner menar att trots de stora satsningarna på vård och omsorg, så kommer både regioner och kommuner att fortsätta spara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *