Ludvig Åberg tar golfvärlden med storm under sitt första år på proffstourén.
Under veckans The Masters på Augusta gjorde Åberg majordebut med en lysande andraplats enbart bakom suveränen Scottie Scheffler.

 

Varifrån kommer Ludvig Åberg?

Mia Åbergs och Johan Ungessons son föddes den 31 oktober 1999 i Eslöv och har en syster som heter Linnea. Åberg började i skolan ett år för tidigt och gick på Golfgymnasiet i Helsingborg. 2019 flyttade han till USA och universitet Texas Tech, där han träffade sin flickvän, den brittiska tennisspelaren Olivia Peet.

Har han sysslat med någon annan idrott?

I unga år spelade han fotboll för Trollenäs IF i Eslöv. Pappa Johan har berättat att medan lagkamraterna glömt en storförlust så fort matchen var över gick sonen inte att tala med i bilen hem. Han hade börjat hänga med pappa på golfbanan redan när han var fem år gammal och inom golfen fick han mer utlopp för sin vinnarinstinkt. Ludvig har dock kvar sitt stora fotbollsintresse. Liverpool är favoritlaget och mittfältaren Steven Gerrard favoritspelaren. ”Positiv och överallt på planen”, har ”Ludde” sagt om sin idol.

Är 24-åringen en blixt från en klar golfhimmel?

Inte riktigt. När Åberg flyttade till USA var han rankad 37:a i världen bland amatörer med en snittscore på 70,02. Under fyra år på det amerikanska universitetet tog han åtta segrar, sänkte snittresultatet till 68,78 och rankades 2023 som världens bäste amatör. Å andra sidan visste inte ens Europas Ryder Cupledning hur bra han var. Det berättas om hur vicekaptenen och statistikgurun, italienaren Edoardo Molinari, noterade Åbergs lysande siffror som collegespelare och rådde kaptenen Luke Donald att testa om svensken kunde leverera samma slag i ”skarpt läge”. Åberg svarade med att vinna DP World Tour-tävlingen i Schweiz efter fyra birdies på de fem sista hålen och gjorde sedan succé även i Ryder Cup.

Har någon svensk herrgolfare varit högre på världsrankningen?

Ja. I och med andraplatsen på Augusta National avancerade Åberg från nionde till sjunde plats, samma plats som Jesper Parnevik nådde 2000. Högst rankad genom tiderna är Henrik Stenson, som var tvåa 2017, följd av Robert Karlsson, sexa 2008. Däremot är Åberg den svensk som klättrat snabbast på världsrankningen och snart kan han vara ännu högre. Annika Sörenstam var under många år damernas nummer ett.

Har Åberg haft bud från LIV-touren?

Ja, minst två gånger. Åberg berättade för Expressen att representanter för den kontroversiella, saudifinansierade touren närmade sig honom redan när han spelade collegetävlingar på våren 2022. Enligt tidningen erbjöds svensken 150 miljoner, men tackade nej. I vintras ska LIV ha återkommit med ett sockrat bud, men återfått nobben. ”Jag kommer aldrig försöka jag pengar”, sade Åberg till SVT.

Vilka blir hans viktigaste tävlingar efter US Masters?

Redan om en månad är det dags för nästa major. US PGA Championship spelas den 16–19 maj på Valhalla i Louisville, Kentucky. US Open avgörs på Pinehurst (Nr 2), North Carolina, 13–16 juni och majorsäsongen avslutas med British Open på Royal Troon i Skottland 18–21 juli, där Henrik Stenson blev förste svenske segrare i tävlingen 2016. Två veckor senare avgörs OS-tävlingen i golf.

Kommer Åberg att spela OS?

Ja, det har han sagt är ett uttalat mål och eftersom han med bred marginal är bäste svenske herre på världsrankningen (de 15 bästa har en garanterad plats och startfältet i herr- respektive damklassen är 60 spelare, max fyra per nation) kan han se fram mot att pegga upp på Le Golf National utanför Paris, en bana han spelade när Sverige tog silver i lag-VM 2022. Alexanders Norén, Vincent Norrman, Alexander Björk och Jesper Svensson gör upp om den andra svenska herrplatsen. Linn Grant ser ut att ta en av två svenska damplatser. Den andra står mellan Maja Stark, Madeleine Sagström och Frida Kinhult. Lagen tas ut 14 respektive 21 juni.

Kommer han att tävla i Sverige den närmaste tiden?

Knappast, i alla fall inte i år. Den största tävlingen, mixedtävlingen Scandinavian Mixed som i år avgörs på Vasatorp utanför Helsingborg, spelas 6–9 juni, veckan före US Open och då lär det inte vara aktuellt för ett blixtbesök i Europa. Den som vill se Åberg live på den här kontinenten får åka till Storbritannien. Det är inte omöjligt att han förbereder sig inför British Open genom att spela Scottish Open veckan före. I DP World Tour-tävlingen i Schweiz 5–8 september är han regerande mästare.