I ett filmat vittnesmål berättar den påstådda ukrainska flyktingen ”Katarina Kozak” att hon sålts till en belgisk bordell av Aleksej Navalnyjs före detta stabschef. Men detaljer i videon pekar på att det kan röra sig om en deepfake.

eonid Volkov arbetade under en lång tid som Aleksej Navalnyjs stabschef. I mitten av mars utsattes han för en grov misshandel utanför sitt hem i Vilnius, och enligt Litauens underrättelsetjänst ligger Ryssland bakom attacken.

Samtidigt pågår en smutskastningskampanj mot Volkov på proryska AI-nyhetssajter, sajter som tidigare har berättat om.

Men kvinnan ”Katarina Kozak” som förekommer i det filmade vittnesmålet skulle kunna vara en deepfake.

”Finns saker som sticker ut..”

Fredrik Heintz är professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, och ett av hans forskningsområden är artificiell intelligens.

– Idag går det att skapa ljud, bild och video som är mer eller mindre oskiljaktig från sånt som faktiskt har hänt, säger han till Nyheter.

Fredrik Heintz har tittat på klippet med ”Katarina” och tycker ”definitivt det finns saker som sticker ut och som gör att man kan bli misstänksam”.

– Det mesta ser ganska bra ut, men det ger ändå en känsla av att det inte riktigt stämmer, att det finns detaljer som inte passar in.

I videon ovan går vi igenom detaljerna som pekar på att videon kan vara en deepfake – och söker efter svaret på vem ”Katarina” egentligen är.