I nästan 150 år har två samiska skallar förvarats i Lund.
Nu kräver Lule-Boden sameförening få tillbaka skallarna.
– Vi ska återbörda dem till jorden, och göra det så respektfullt och fint vi kan, säger Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från sameföreningen.

Sedan 1875 har två samiska skallar förvarats i Lund. Som SVT berättat tidigare, begär nu Lule-Boden sameförening i ett brev till Historiska museet att få tillbaka dem.

Skallarna ska vara från två samiska män från Luleåtrakten – en skalle och ett så kallat kalvarium, skalle utan kvarvarande ansiktsdel, som man nu hoppas få återbörda.

– Jag får nästan rysningar när jag tänker att våra släktingar eller andra samer ska finnas på museer. Och sedan på hur de har kommit dit, att de har grävts upp och fraktats ner, så gör det lite ont, säger Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt från Lule-Boden sameförening till SVT Sápmi.

Då kan de få tillbaka skallarna

Nu jobbar Historiska museet med att sammanställa den information man har om just dessa skallar och sedan går frågan vidare till Lunds universitets rektor innan ett slutgiltigt beslut fattas av regeringen.

– Antagligen så samlades de in 1875 och skickades sedan vidare till Lunds universitet till den anatomiska samlingen, det är det vi antar. Det finns inte jättemycket dokumentation om materialet, säger Christian Mühlenbock som är museichef på Historiska muséet i Lund.

Hela processen med att få tillbaka skallarna till Lule-Bodens sameförening väntas ta drygt ett år.

– Vi ska inte ha någon begravning för de är redan begravda, utan vi ska återbörda dem till jorden, och göra det så respektfullt och fint vi kan, säger Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt.