En 12-årig pojke misstänks ha dödat en skolkamrat och allvarligt skadat två andra i Viertola skola i Vanda

En 12-årig pojke som misstänks för att ha skjutit ihjäl en klasskamrat och skadat två flickor i samma ålder på en skola i Finland sa att han hade motiverats av mobbning, har polisen sagt, medan flaggor vajade på halv stång över hela landet. Finland var i sorg efter att 12-åringen påstods ha anlänt till Viertola skola i Vanda, en stad norr om huvudstaden Helsingfors, beväpnad med en pistol på tisdagsmorgonen. Statliga myndigheter och institutioner beordrades att sänka sina flaggor för att hedra offren och parlamentsledamöter visade sin respekt. Utanför skolan hade ett hav av ljus och blommor lämnats kvar i snön.

Den misstänkte berättade under förhör för polisen att han hade blivit mobbad, uppger polisen i Östra Nyland och tillägger att detta bekräftar resultaten av deras förundersökning. Den misstänkte hade flyttat till skolan i början av året. Polisen uppger att den misstänkte efter skottlossningen fortsatte att hota elever som var på väg till skolan i Siltamäki i Helsingfors med en pistol. ”Sedan skjutningen i Viertola har polisen fått kännedom om ett exceptionellt stort antal olika hot, som alla utreds grundligt av polisen och tas på största allvar”, skriver polisen i ett uttalande.

Den revolverliknande pistolen som användes vid skjutningen tillhörde en nära släkting, uppger polisen, i samband med vilken ett separat skjutvapenbrott utreds. På grund av den misstänktes ålder anses han inte vara straffrättsligt ansvarig enligt finsk lag, vilket innebär att han inte kan gripas eller häktas. Efter polisförhör och förundersökning sa polisen att barnet överlämnades till socialmyndigheterna.

De varnade för felaktig information som cirkulerar på sociala medier om skjutningen, inklusive skärmdumpar av profiler på sociala medier som tillhör personer som inte är relaterade till fallet. ”Vi vill betona att sådan verksamhet är olaglig och kan skada helt oskyldiga människor”, säger polisen. ”Detta beteende aktiverar också andra, som medvetet sprider falsk information, och ökar nättrollandet.”

Stadens myndigheter berömde skolans svar på skjutningen och sa att om staden inte hade varit så väl förberedd kunde resultatet ha blivit ”betydligt värre”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *