Samiska Melodifestivalen består som vanligt av två delar – en jojkdel och en sångdel.
Och precis som förra året kan du som bor på svensk sida av Sápmi vara med och rösta.
Här är allt du behöver veta inför festivalkvällen på påskafton.

Sámi Grand Prix är egentligen två musiktävlingar i ett med start klockan 20.15 här på SVT Sápmi, på SVT Play och på SVT24. Artisterna tävlar i två kategorier – sång och jojk. Vinnare utses i båda kategorierna.

Först deltar alla de sex sångbidragen och när de är klara kan du rösta på vem du vill att ska vinna av dem. Sedan framförs de sex jojkbidragen och när de är klara kan du rösta på vem du vill att ska vinna av dem.

När alla bidrag har framförts i båda kategorier redovisas vilka som är de fyra bidrag (två från varje kategori) som fått flest röster. Efter det blir det guldfinal där de två främsta artisterna i respektive kategori framför ytterligare ett bidrag. Efter guldfinalen får du rösta igen och då avgörs vem som vinner.

Vilka deltar i tävlingen?

Deltagarna är musiker från både svensk, norsk och finsk sida av Sápmi. Mer om dem hittar du här.

Hur gör jag för att rösta?

I Sverige röstar man med Melodifestivalens app. Det går att lägga max 5 röster på varje bidrag – precis som i svenska Melodifestivalen. Röstningen öppnar en timme innan tävlingen startar och det går bara att rösta från Sverige.

Den svenska och den norska omröstningen stänger samtidigt. Rösterna viktas så att rösterna som kommer in från svensk sida ger 1/3-del av totalpoängen, de norska rösterna utgör 1/3-del av totalpoängen och Juryn står för 1/3-del.

Var hålls evenemanget?

Samiska melodifestivalen arrangeras på Báktehárji arena i Kautokeino kommun i Finnmark.

Vad händer med dem som vinner?

Den artist som vinner i respektive kategori får en trofé samt ett pris på 20 000 norska kronor. Den som kommer på andra plats får 10 000 norska kronor. Tävlingen kan också vara startskottet på karriären. Bland tidigare vinnare finns bland annat Sofia Jannok som efteråt haft en framgångsrik musikkarriär.

Kan jag följa tävlingen utan att kunna samiska?

Sändningen direkttextas till svenska. Textningen behöver slås på för att bli tillgänglig. Här finns information om hur man slår igång direkttextning