I princip alla pengar du tjänar under ditt arbetsliv påverkar hur stor din pension blir när du väl ska sluta jobba.
Så fort du tjänar mer än 24 238 kronor, börjar du tjäna in till den allmänna pensionen. För den som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal börjar även tjänstepensionen ticka in någon gång när du är mellan 21 och 25 år, beroende på avtalsområde.
1 000 kronor i höjd pension – med enkla och oväntade knepet
Tjänstepension – med hög eller låg risk
Tjänstepensionen förvaltas vanligtvis i traditionella försäkringar där risken är låg. Det går också att förvalta pengarna i aktiefonder i en fondförsäkring, men då är risken högre.
– I en fondförsäkring kan du själv påverka hur dina pengar placeras genom att välja fonder medans det i en traditionell försäkring är försäkringsbolaget som väljer hur pengarna placeras, säger Monica Zettervall, pensionsexpert Pensionsmyndigheten till Nyheter24 och fortsätter:
– Att spara i fonder innebär alltid en viss risk. Hög risk innebär större möjlighet till bra värdeutveckling, men också en större risk att förlora pengar. Låg risk betyder lägre möjlighet till bra värdeutveckling, men risken att förlora pengar blir mindre. Vilken risknivå du väljer har betydelse för hur stor din slutliga pension kan förväntas bli. Aktiefonder är förknippade med högre risk och räntefonder med lägre risk.
Låg avgift höjer pensionen
Väljer du att pensionsspara i fonder så finns det en sak som är viktig att tänka på, och det är fondavgiften. Den tenderar nämligen att äta upp mycket pengar om du sparar under lång tid.
Men vad är egentligen en låg avgift?
Enligt Pensionsmyndigheten är 0,2 procent ett bra riktmärke för globala aktieindexfonder på den svenska marknaden.
Hur stor skillnad gör det?
Som en enkel jämförelse: Att ha 1,2 procents avgift istället för 0,2 procents avgift, kommer kosta 150 000 kronor för en genomsnittlig lönetagare på 40 års sikt.
Om du har den lägre avgiften kommer du då få 500 kronor mer i månaden i pension, än om du har den högre, enligt en uträkning gjord av Aftonbladet.
ihbYFBDzMlko