Sverigedemokraternas förre försvarsexpert Mikael Valtersson, 59, satt i den statliga luftförsvarskommittén.

Nu besöker han Ryssland, medverkar i Kremls propagandakanal Sputnik och lägger skulden på Ukraina för både kriget och terrordådet i Moskva.

– Jag är övertygad om att Ukraina kommer att förlora kriget.

har tidigare granskat de högerprofiler, inte sällan med tidigare band till Sverigedemokraterna, som hyllat Putin och spridit rysk propaganda. Ytterligare en profil som fått allt större inflytande i den pro-ryska nätsfären är Mikael Valtersson.

Valtersson blev en tid efter valet 2010 chef för SD:s riksdagskansli, ett jobb som han lämnade 2012. Han var också engagerad i partiets försvarspolitik och i den rollen utsågs han 2013 till partiets ledamot i den statliga luftförsvarskommittén. Kommittén skulle, på regeringens uppdrag, ”utreda, analysera och bedöma helheten av och behovet inom luftförsvaret efter 2040”. 

Förutom de parlamentariskt tillsatta ledamöterna deltog också tunga myndigheter som Försvarsmakten, FMV och FOI i kommitténs arbete.

När kommittén i början av 2015 presenterade sitt slutbetänkande hade Ryssland påbörjat sin militära aggression mot Ukraina. Samma år uppgavs att Valtersson var föremål för ett uteslutningsärende i SD efter att han avslöjats både ha skickat nazistpropaganda och engagerat sig i ett gruvbolag med koppling till högerextremister.

Men partiet klippte inte helt banden med Valtersson. 2016 började han jobba som politisk sekreterare för SD i Sollentuna. Det var ett jobb som han hade fram till 2019 men parallellt hade han också motsvarande jobb för partiet i Haninge fram till 2020.

I förra valet hjälpte Valtersson Alternativ för Sverige, men på senare tid har han främst utmärkt sig på sociala medie-plattformen X, tidigare Twitter. Där har han i nuläget nästan 37 000 följare och hans inlägg har en tydlig pro-rysk inriktning.

Lade upp film från Ryssland

Nyligen väckte Valtersson uppmärksamhet när han lade ut en kort film från Ryssland. När Euroscandnews får tag på honom på telefon säger han att han varit på besök hos bekanta i landet:

– Jag vare sig jobbar eller bor i Ryssland. Däremot så skriver jag ibland lite grand för Sputnik, eller tar fram lite artiklar tillsammans med dem.

2022 publicerade den amerikanska regeringen en rapport som visar vilken central roll som den statsägda ryska mediekanalen Sputnik har för Kremls propaganda. Kanalen syftar inte bara till att lyfta fram regimens åsikter utan har också som mål att destabilisera västerländska samhällen och undergräva de demokratiska systemen.

Strax efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 meddelade Europeiska rådet att Sputnik skulle blockeras inom unionen. Beslutet motiverades med att kanalen ägnar sig åt ”systematisk informationsmanipulering och desinformation från Kreml”, vilket är ”ett operativt verktyg i Rysslands angrepp mot Ukraina”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *