1,2 miljoner anställda som jobbar i offentlig sektor ska få nya löner. Allt från sjuksköterskor och lärare till vårdbiträden och biståndshandläggare berörs. Men arbetsgivarna och personalens fackföreningar är inte alls överens om hur höga påslagen ska bli. Och en grupp har det extra kämpigt.

AVTALSRÖRELSEN I OFFENTLIG SEKTOR

Avtalsförhandlingarna under våren 2024 rör främst de stora avtalen (HÖK) med Kommunal, Sveriges Lärare, Allmän Kommunal Verksamhet (Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna, Fackförbundet Scen och film), Vårdförbundet, AkademikerAlliansen (16 Saco-anslutna förbund) samt Sveriges Läkarförbund.

De nuvarande avtalen löper ut den 31 mars 2024, med undantag av avtalet HÖK T med AkademikerAlliansen. Det är ett tillsvidareavtal som löpt på sedan 2001 utan uppsägning. Avtalet förhandlas därmed under fredsplikt.

Avtalsförhandlingarna rör sammanlagt omkring 1,2 miljoner medarbetare inom kommuner, regioner och kommunala företag.

KällaSKR

Lena Hermansson Klint jobbar som vårdadministratör i Region Östergötland.

Facket vill inte prata med media

Men när vi hör av oss till fackförbundet Vision om hur lönerna ser ut i landet så är det locket på.

Fackförbundet Visions företrädare vill inte prata med Nyheter24 om deras medlemmars löner. Det är en känslig tid för facken i offentlig sektor, kan man tänka sig.

”Då vi är nära målet nu så kan vi tyvärr inte prata nu”, säger fackets presschef Caroline Cederqvist i ett skriftligt svar.

1,2 miljoner svenskar ska få nya löner

Just nu sitter Sveriges Kommuner och Regioner vid förhandlingsbordet med fackliga företrädare för 1,2 miljoner svenska löntagare.

Vision, Lärarfacken, Kommunal, Läkarförbundet, Vårdförbundet och flera andra sitter på motsatta sidan av förhandlingsbordet.

Och det går allra sämst för Vision kan man tänka sig – de har mest att bevisa efter att man fick de sämsta lönelyften i fjol.

Börjar pratas strejk

Kanske finns det en ledtråd om hur det går i att Visions tidning lade upp en ny sida på sin webbplats i måndags

”Det här behöver du veta om strejk”, står det, och fortsätter:

”[…]facken kan använda sig av strejker och andra konfliktåtgärder. Som till exempel nu i vår då Visions medlemmar i kommuner och regioner får ett nytt löneavtal.”

Dyrare livsmedel, höjda hyror och räntor…

Personalen är på hugget, som vi såg i Östergötland. 

– Jag trivs väldigt bra med mitt yrke och tycker att vi har en central roll i vården. Men det är viktigt att kunna leva på sin lön också, säger hon.

Lena och kollegorna i Region Östergötland har precis startat ett löneuppror. De blir intervjuade i sin fackliga medlemstidning.

Ingångslönerna är för låga, runt 25 000 kronor trots högskoleutbildning tycker hon. 

Och löneökningarna har varit under ”märket” det senaste året.