Lagförslaget om att förbjuda appen Tiktok i USA väntar nu på att tas upp i senaten. Om ägarna inte säljer plattformen kan den förbjudas i hela landet.
Men hur troligt är det egentligen? Och varför har Tiktokanvändare uppmanats att ringa upp senatorer?

Amerikanska Tiktokanvändare har vittnat om meddelanden från den sociala mediejätten, där de uppmanats att höra av sig till kongressen i syfte att be dem stoppa det eventuella Tiktokförbudet.

En överväldigande majoritet i amerikanska representanthuset röstade tidigare i mars för lagförslaget. President Joe Biden har meddelat att han godkänner lagförslaget om det hamnar på hans bord, men först måste det alltså godkännas i senaten.

Senator hotades

På onsdagen publicerade den republikanska senatorn Thom Tillis en ljudfil på X, som han menar att hans kontor mottagit: ”Om du förbjuder Tiktok kommer jag hitta dig och skjuta dig”, hör man en röst säga, följt av skratt. I skrivande stund har filen visats strax över en halv miljon gånger.

Tillis påstår att det ”kommunist-kinesiska företaget bevisar hur farligt deras nuvarande ägande är” och menar att att uppringaren kan ha begått ett federalt brott på grund av hoten.

Tiktok själva svarar i tråden på X att sådana hot är oacceptabla, att de ”fördömer detta på starkast möjligast sätt” och att protesterna måste göras på ett respektfullt sätt.