Den ryska konstnären Alisa Gorsjenina är kritisk mot den ryska regimen.
Nu ställer hon ut sin konst i Norge – då hon inte längre kan visa den i Ryssland.
– Mitt liv har förändrats mycket, säger hon till NRK Sápmi.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina så har de regimkritiska konstnärerna i landet förlorat sin arena för att ställa ut konst.

En av dem är 29-åriga Alisa Gorsjenina från Uralbergen. Hon har ofta ett urfolkstema i sin konst och tycker det är viktigt att det finns ryssar i Ryssland som är emot kriget i Ukraina.

– Mitt liv har förändrats mycket sedan kriget började. Före kriget var jag mer populär i Ryssland och jag hade många utställningar och fick möjligheter att växa. Men nu har jag bara en utställning i Ryssland. Flera gallerier och andra konstnärer vill inte arbeta med mig eftersom jag är emot kriget, säger hon i en intervju med NRK Sápmi.

”Tror på en bättre framtid”

I stället ställer hon nu ut sin konst på Hamsuncentret på Hamarøy i Norge.

– I Norge och andra länder kan jag uttrycka mig öppet. Jag kan prata om alla möjliga ämnen och det är väldigt viktigt för det kan jag inte göra i Ryssland. Men jag hoppas att det kommer att ändras i framtiden.

Flera regimkritiska konstnärer har lämnat Ryssland. Men trots riskerna har 29-åriga Gorsjenina valt att stanna. Det även om hon bland annat dömts till böter i samband med en antikrigsdemonstration.

– Det här är mitt hem och jag önskar att bo här. Jag förstår att det är farligt för mig ibland, men jag bor inte i Moskva, och det är bra. Jag tror på en bättre framtid.

”Visar ett helt annat perspektiv”

Solveig Hirsch, direktör på Hamsuncentret, om utställningen.

– Den är gjord som en tidslinje där hon beskriver hur de senaste två åren har varit. Där finns hennes dagboksanteckningar, fotografier och textilkonst. Det visar ett helt annat perspektiv på situationen i Ryssland. Den visar på sårbarhet, det personliga och det mänskliga, säger hon.

På frågan om man inte utsätter henne för fara genom att ställa ut konsten i Norge svarar Hirsch.

– Vi har diskuterat det internt och vi har också diskuterat det med andra aktörer som samarbetar med ryska konstnärer. Men hon vill det här och både hon och vi är villiga att ta den här risken.