Det kraftiga vulkanutbrottet på Island har lugnat ner sig. Men det finns fortfarande en risk att viktiga ledningar och vägar skadas av lavan.
– Den svaveldioxid som kommer upp med lavan kan vara farlig för dem som är i närheten, säger seismologen Björn Lund.

Ett vulkanutbrott inträffade mellan Hagafell och Stóra Skógfell på Island under lördagskvällen. Enligt Islands meteorologiska institut strömmade lavan snabbt åt två håll, dels söderut mot Grindavik och kraftverket Svartsengi, dels västerut. Lavan har nu nått de skyddsvallar som byggts upp i området.

– Vallarna har varit mycket framgångsrika. Samtidigt har utbrottet försvagats och lavaströmmarna har avstannat lite grann. Nu är det bara en eller två kratrar som är aktiva, säger Björn Lund.

Blir besvärligt

Frågan är om lavan kommer att nå ledningarna från kraftverket Svartsengi och Islands södra vägnät.

– Lavan är nu cirka 200 meter från ledningarna och 900 meter från vägen. Det är lite oklart hur mycket kraft det finns kvar i utbrottet.

Ledningen från Svartsengi förser Reykjaneshalvön med fjärrvärme och varmvatten.

– Om den går sönder blir det besvärligt. Skulle lavan nå vägen stängs Grindavik av från ett håll och då finns bara en mindre väg kvar, säger Björn Lund.

Utryckningsfordon är stationerade på en väg mellan Hagafell och Stóra Skógfell
Utryckningsfordon stationerade på en väg mellan Hagafell och Stóra Skógfell. Foto: TT

Explosioner och saltsyra

Han ser också risker med den svaveldioxid som kommer upp med lavan. Man kan få i sig skadliga mängder, beroende på hur vindarna blåser.

– Man håller noga koll på åt vilket håll vinden blåser för att se om gaserna förs mot bebyggda områden.

En annan risk är att lavan når havet och helt enkelt exploderar.

– Lavan är drygt 1200 grader varm så vattnet förångas direkt. Då får man explosioner och det bildas även saltsyra. Det är inte alls bra att vara i närheten, om det skulle hända.

Även om utbrottet har avtagit i styrka är det sannolikt att det kommer nya utbrott framöver.

– De kan fortsätta i veckor, månader eller år. Det kan även ske större utbrott om de vulkaniska aktivitetens centrum flyttar till ett annat område. Men en sådan förflyttning tar tid. Troligen kommer aktivitet vara kvar i samma område de närmaste åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *