Inte mycket talade för att söndagens riggade val skulle innebära att någon annan än sittande president Vladimir Putin skulle återväljas. Så blev också utfallet när han utropade sig själv till president under söndagskvällen.
– Det här är ett val som varken har varit fritt eller rättvist utan hårt kontrollerat, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Vid 19-tiden, svensk tid, kom den första vallokalsundersökningen från det ryska valet. Vladimir Putin tilldelades en stor majoritet – närmare 88 procent av rösterna.

– Det har stått klart sedan innan att Putin skulle vinna stort, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Senare under söndagskvällen utropade Putin sig själv till segrare.

– Jag vill tacka alla för ert stöd och förtroende. Det här visar att Ryssland gjorde rätt i att gå sin egen väg, sa Putin i sitt segertal.

Han tillade att hans vinst kommer att leda till ett ännu starkare och mer effektivt Ryssland.

– Vi är en enad familj, sa han.

Kommenterade Navalnyjs död

I sitt tal nämnde Putin även den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs död för första gången. Putin uppgav då att han, kort före Navalnyjs död i februari, gått med på att frige den fängslade oppositionspolitikern i en utväxling mot några fängslade i väst.

– Villkoret för fångbytet var att Navalnyj inte skulle återvända till Ryssland, sa han.

Aleksej Navalnyj uppmanade innan hans död till en valprotest. Genom att rösta vid samma tidpunkt skulle kritikerna försöka överbelasta valförfarandet. Och vid klockan 12 på söndagen ringlade köerna sig långa vid vallokalerna.

Putin uppgav i sitt tal att den Navalnyj-inspirerade protestaktionen ”inte hade någon effekt”, men att de som förhindrat andra människor att rösta genom vandalisering skulle straffas.

Inget fritt val

Även om det funnits andra valbara kandidater på valsedlarna har det inte varit fritt fram för vem som helst att kandidera till posten. Landets auktoritära ledning har flera gånger ändrat vallagarna för att gynna sittande styre.

– Det här är ett val som varken har varit fritt eller rättvist utan hårt kontrollerat, säger SVT:s Carl Fridh Kleberg.

Dessutom har man slopat lagen om att en president max får sitta två perioder. Detta blir Putins femte mandatperiod.