​Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, berättar i Nyhetsmorgon om misstaget som många gör när de tillagar kyckling.

Så ska du INTE tillaga kyckling

Många känner till att kyckling måste vara genomstekt innan man kan äta den. Annars riskerar man få i sig salmonella bakterier. Men det finns också en annan stor miss som många gör. Marie-Louise Danielsson Tham berättar att många gör misstaget att skära kyckling på skärbrädor gjorda i trä. 

– Man får aldrig skära kyckling på en träskärbräda. För när man skär kyckling så kommer det också ut köttsaft. På träskärbrädor är det alltid lite sprickor. Då rinner köttsaften ner i sprickorna med campylobacter. 

Campylobacter är en bakterie som finns hos flera olika djur, bland annat fågel och gris, som kan orsak mag- och tarmproblem hos människor. 

– De dör inte när man sköljer av den under varmt vatten. 

Förvarar du maten fel? Så får du den att hålla längre

Så tillagar du kyckling på rätt sätt

För att bakterier inte ska ta fästa i skärbräda är det viktigt att den diskas i en diskmaskin på minst 60 grader i minst 30 minuter, menar professorn. Men eftersom träskärbrädor blir förstörda om de rengörs i maskin så finns det ett bättre alternativ. 

– Däremot en plastskärbräda går att stoppa in i diskmaskinen. Där håller du 60 grader, åtminstone en halvtimme. Då dör campylobacterna. De som inte gillar mina plastskärbrädor säger att det är små spår i de här. Ja, det är små spår efter kniven i plastskärbrädan. Men de hinner upp i 60 grader under 30 minuter i diskmaskinen. Då dör också campylobacterna som har slunkit ner i de här skårorna.