Efter nästan två år av turer är Sverige medlem i Nato och i dag hissas den svenska flaggan utanför försvarsalliansens högkvarter i Bryssel.
– Jag har känt ett oerhört starkt stöd av USA och inte minst president Biden hela den här resan, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

På måndagen hissas den svenska flaggan utanför försvarsalliansens högkvarter Bryssel. Vid ceremonin klockan 12 kommer statsminister Ulf Kristersson (M) att hålla ett anförande.

– Det känns bra. Det här är bra för Sverige, säger Ulf Kristersson om Sveriges Natointräde,

– Vi har ju hållit på med det här ett tag nu, så det känns som en väldigt naturlig och fin avslutning på den här delen. Sedan går vi in i någonting nytt – det kommer att ske nya saker när vi är medlemmar.

Efter nästan två år, torsdagen den 7 mars, blev Sverige formellt medlem i Nato. Ulf Kristersson var på plats i Washington och kunde följa president Joe Bidens tal till nationen från första parkett i Kapitolium.

Statsministern om Bidens tal: ”Otroligt fint”

Biden passade då på att välkomna Sverige in i försvarsalliansen.

– Sveriges statsminister är här i kväll. Välkommen! Ställ dig upp!, sade Biden till Kristersson.

Kristersson berättar nu om hur han upplevde Bidens hyllning i kongressen.

– Det var speciellt. Jag hade en liten förvarning, det fanns en viss sannolikhet att han skulle säga någonting, men det var ändå lite överrumplande måste jag säga. Men otroligt fint, säger statsministern.

– Jag har känt ett oerhört starkt stöd av USA och inte minst president Biden hela den här resan.

Kristersson om Orbán-kritiken

Samtidigt som Kristersson var i USA pågick ett annat uppmärksammat möte, mellan den amerikanske expresidenten Donald Trump och den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Ett möte som fått skarp kritik från Biden.

Orbán tror inte på demokrati säger Biden, har du samma uppfattning?

– Nja, demokrati tror jag att han tror på, men sedan är det känt att det finns hård kritik mot hur Ungern agerar i olika rättsstatsfrågor, inte minst i EU. I det här fallet var det väl snarare en upplevelse av att han blandar sig i amerikansk inrikespolitik på ett sätt man normalt inte gör, länder emellan.